STOŽER CIVILNE ZAŠTITE: Uveli nove mjere! Zabranili okupljanja te pojačane kontrole na granici! Talijani moraju u karantenu

65

Nacionalni stožer civilne zaštite je najavio da će danas odlučivati o novim mjerama koje će pomoći u suzbijanju širenja zaraze koronavirusom. Ministar Beroš je potvrdio kako će raspravljati o zabrani okupljanja u zatvorenim prostorima do 1000 ljudi.

U Hrvatskoj je i dalje, za sada, nepromijenjen broj zaraženih koronavirusom. Trenutno je u Varaždinu četvero zaraženih, u Zagrebu troje, a u Rijeci petero.

Prva skupina su mjere za međunarodan promet ljudi, druga organiziranje skupova.


“Ono što je bitno, svi strani državljani koji ulaze iz ugroženih država, bit će smješteni u karantenu na 14 dana”, rekao je Božinović. “Hrvatima koji ulaze u Hrvatsku iz ugroženih zemalja će se propisati rješenje o samoizolaciji na 14 dana”, dodaje.

“Preporučujemo svim građanima da razmotre odgodu putovanja u inozemstvo i to u države i regije koje su zahvaćene koronavirusom”, izjavio je.

 

Do daljnjeg odgođena okupljanja za više od 1000 ljudi

“Do daljnjega su odgođena organizirana okupljanja za više od 1000 ljudi. Tu će biti nužno osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima, svima će se trebati dati upute da izbjegavaju bliže socijalne kontakte”, dodaje.

“Sudionicima koji imaju respiratorne bolesti se preporučuje da ne dolaze na takve događaje”, najavio je Božinović, ministar uutarnjih poslova.

“4437 je određen zdravstveni nadzor”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. “Broj zaraženih i dalje ostaje na 12”, priopćio je.

“Epidemiološka situacija se u Europi pogoršava”, rekao je Krunoslav Capak.  “Odlučili smo uvesti nove mjere. Do sada je 600 talijanskih državljana ušlo u Hrvatsku”, rekao je. “Ukoliko ne žele u karantenu, vratiti će se u svoju državu”, rekao je Capak.

“To je razumna mjera”

“Više zemalja Europe je uvelo mjeru zabrane okupljanja i prije. Smatramo da je sad pravi trenutak, da nam se ne dogodi širenje”, rekao je.

Na pitanje što će se dogoditi ukoliko netko ne poštuje mjeru o karanteni, Božinović je rekao: “To je mjera koju donosi Republika Hrvatska, mora se poštivati.” Dodaje i kako je odluka o karanteni razumna mjera jer je tu odluku donijela i talijanska vlada.

Također, članove stožera su upitali što se događa sa sportskim natjecanjima. “Sve iznad tisuću je zabranjeno”, rekao je Božinović te dodaje i kako za sportaše vrijede preporuke koje su dali i ostalim građanima. Podsjetimo, predlaže se da se izbjegava rukovanje, preblizak kontakt, često pranje ruku i slično.

Capak se nadovezao na mjeru karantene svima koji ulaze u Hrvatsku iz ugroženih zemalja. “Mi imamo skupinu zemalja koje predstavljaju najveći rizik. To su mjesta gdje je intenzivna lokalna transmisija i to predstavlja rizik”, navodi Capak.

“Naši stožeri od početka koronavirusa redovito procijenjuju situaciju. Naravno da ćemo donijeti odluku o skidanju mjera čim procijenimo da nema više opasnosti. U ovom trenutku ne znamo kada..”, odgovorio je Božinović na pitanje koji su uvjeti te kada će se ove mjere “skinuti”. Dodaje i kako se mjera ne odnosi na osnovne i srednje škole kao i fakultete.

Alemka Markotić: “Nema novih promjena”

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević je rekla da nema novih promjena što se tiče pacijenata. “To su pacijenti sa srednje teškom kliničkom slikom. Mi smo u tim europskim standardima, to nije ništa neuobičajeno i novo”, navodi Markotić. “Oni su više dana pokazivali simptome, temperatura, kašalj, malaksalost, jedan je kratkotrajno trebao kisik, to je očekivano stanje”, dodaje.

Markotić napominje da će pacijenti biti otpušteni iz bolnice onog trenutka kada će dva nalaza, u roku od 48 sati, biti negativna.

IZVOR: dnevno.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *