TIHANINA KUHINJA: Brzi recept za ukusno jelo od batata

249

TIhana nam donosi fini recept sa batatom ove nedjelje.

Batat ili slatki krumpir se sastoji od mnoštva ugljikohidrata, vitamina i minerala. Sadrži mnogo škroba i vrlo malo masti te je visokokvalitetna energetska namirnica. Preporučuje se sportašima i dijabetičarima te svima koji zbog zdravstvenih razloga moraju paziti na prehranu. Izvrsno neutralizira štetne slobodne radikale u organizmu i jača cijeli imunološki sustav. Složeni ugljikohidrati i vlakna u batatu omogućuju postupno i polagano oslobađanje šećera i njegovu apsorpciju u krvotoku. Bogatstvo vlakana pruža sitost bez osjećaja težine i taloženja masti. Batat se obično jede kuhan ili pečen.

Isprobajte ovaj brzi, ukusni i zdravi recept koji ćete vjerujem često praviti. Potrebna su vam dva-tri veća obična krumpira i dva slatka batata. Ogulite im koru i skuhajte ih. Nakon kuhanja izmečite. Od začina dodajte malo soli, kajanski papar, peršin, malo sitno nasjeckanog luka, maslinovog ulja i aceto balsamica, te dvije male žlice chia sjemenki. Sve dobro promiješajte i dobar vam tek. Chia sjemenke su bogate masnim kiselinama (posebice omega-3), proteinima i vlaknima. Odličan su izvor minerala kao što su magnezij, fosfor, cink, mangan, kalcij te vitamina A, D, K, E i B skupine. Sadrže fitonutrijente koji su dragocjeni zbog svog antioksidativnog djelovanja u organizmu.

Komentari




Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *