TJEDNI PREGLED: Uređenje šetnice Nika i Meda Pucića pri kraju, sprema se cjelovita obnova i uređenje parka u Pilama, objavljena javna nabava za izvođenje radova rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale

118

Gradonačelnik obišao proširenu i uređenu šetnicu Nika i Meda Pucića

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković sa suradnicima obišao je završne radove sveobuhvatnog uređenja šetnice Nika i Meda Pucića, a kojima je omiljena gradska šetnica dobila novi i reprezentativan izgled.

Na proširenoj Šetnici Nika i Meda Pucića već su završeni radovi postavljanja javne i ambijentalne rasvjete te je ista puštena u rad, a preostalo je tek na određenim, manjim, dijelovima postaviti rukohvat na zaštitnu ogradu te drvene klupe.

Nakon što se ova gradska uprava uhvatila u koštac s projektom sveobuhvatnog uređenja šetnice, ista je na svom najužem dijelu proširena te je sada širine 2,40 metara uz dodatnih 20 centimetara za smještaj ograde.

Uređenjem je obuhvaćena sanacija južnog podzida, uređenje partera, postavljanje novih tijela javne rasvjete, uređenje hidrantske mreže s podzemnim hidrantima, te uklanjanje stare i postavljanje nove, karakteristične i tipizirane urbane opreme. Također, u suradnji s Vodovodom Dubrovnik i Elektrojugom provedena je ugradnja nedostajuće vodovodne mreže i svih potrebnih elektroinstalacija pod zemlju, uključujući i instalacije za novu javnu rasvjetu.

NAJAVLJENA KONFERENCIJA ‘’DUBROVNIK ZA DIGITALNE NOMADE’’ Globalni turizam doživljava zaokret

U sklopu Europskog tjedan freelancera (#EFWEEK2020), od 16. do 25. listopada u Lazaretima će se održati međunarodna konferencija Dubrovnik za digitalne nomade, koja je danas predstavljena novinarima.

Dubrovnik je prvi grad u Hrvatskoj koji se okrenuo digitalnim nomadima, a organizacijom ove konferencije pruža se prilika predstaviti se ovoj publici u svjetlu najavljenog uvođenja viza za digitalne nomade u Hrvatskoj.

”Globalni turizam je doživio zaokret, brojne destinacije će sigurno ići u drugim smjerovima, a to više nije masovni turizam već ciljane grupe i drugi vid turizma. To je turizam koji respektira kvalitetu života. Jedan od naših smjerova tu su digitalni nomadi. Hrvatska je prepoznala potencijal i uvodi vize koje će nomadima omogućiti lakši dolazak i ostanak u Republici Hrvatskoj”, rekao je u ovoj prigodi dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Proces kojim će Hrvatska postati druga zemlja u Europi (nakon Estonije) i peta u svijetu koja će uvesti ovu vrstu viza, planira se završiti početkom 2021. godine. Grad Dubrovnika prvi je aktivno podržao ideju i uključio se u promociju. Osim ugodnog prostora za boravak jedan od osnovnih pretpostavki za dolazak digitalnih nomada u neku destinaciju jest odgovarajuća infrastruktura.

”Grad Dubrovnik je s Vladom RH potpisao ugovor vrijedan 90 milijuna kuna kako bi se osnažio internet na području cijelog Grada. Vjerujem da su brojni benefiti toga što radimo na tome da što više digitalnih nomada dođe u naš Grad”, rekao je također gradonačelnik Franković.

Direktorica TZ Grada Dubrovnika Ana Hrnić objasnila je kako je TZGD na vrijeme prepoznala važnost projekta, kojim, kako je kazala, osnažujemo poziciju cjelogodišnje destinacije.

”Cijela priča je na tragu naše strategije usmjeravanja aktivnosti prema različitim tržištima s različitim interesima. Dubrovnik ima potencijal postati prestižna destinacija u tom smislu. Ovo je projekt kojega treba prepoznati i cijela lokalna zajednica, a čini mi se da ona vidi potencijal. Već tijekom priprema ove konferencije dobila sam pozitivne povratne informacije od zajednice”, rekla je direktorica Hrnić te naglasila kako su digitalni nomadi uglavnom financijski dobrostojeće osobe, koje se duže zadržavaju u destinaciji te u njoj troše značajna sredstva. Svojim aktivnosti i načinom života bili bi ambasadori Dubrovnika te influenceri koji bi proširili sliku Dubrovnika po cijelom svijetu.

Organizatorica najavljene konferencije, osnivačica firme ”Saltwater”, Tanja Polegubic zahvalila je Gradu Dubrovniku što je prihvatio inicijativu i omogućio održavanje ove konferencije koja je odlična prilika za lokalnu zajednicu da se ovim putem upoznati s digitalnim nomadima.

”Neki od glavnih motiva zbog čega digitalni nomadi dolaze u Hrvatsku jest želja za istraživanjem i stvaranjem doživljaja Europe, ljepota prirode i mora u Hrvatskoj. Hrvatska je za digitalne nomade idealna prilika kako bi se na neki način spojili s drugim ljudima, istražili ljepote određene destinacije. Najvažniji aspekti svakodnevnog obavljanja posla kod digitalnih nomada za obavljanje jesu mogućnost pristupa internetu, udobno mjesto za raditi i živjeti, generalno nomadima je vrlo važna atmosfera zajednice i sredine u kojoj borave, mogućnosti različitih aktivnosti koje ih zanimaju”, kazala je Tanja Polegubic, naglasivši kako digitalni nomadi pokazuju veliki interes prema brojnim gradovima u Hrvatskoj, posebice prema Dubrovniku, Splitu, Zagrebu i otocima. Riječ je o poslovnim ljudima koji uglavnom dolaze iz SAD-a i UK-a, a u određenoj destinaciji  uglavnom borave tjedan, mjesec ili čak do 3 mjeseca, dok nekima postane i trajni dom.

Organizatorica je ujedno predstavila i program te predavače, a više o tome može se pronaći OVDJE.

Sprema se cjelovita obnova i uređenje parka u Pilama

Park Pile doživjet će potpunu rekonstrukciju, a glavni projekt sa svim troškovnicima radova, očekivano, bit će izrađen do kraja ove godine kako bi se izvođenju radova moglo pristupiti u idućoj godini.

Putem nadležnog upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima Grad Dubrovnik izradio je idejno rješenje, a na osnovu povijesne studije kojom je evidentirano i vrednovano postojeće stanje (vegetacija, građevne strukture, urbana oprema…).

Projektno rješenje izrađivača Studio Landa d.o.o. za krajobraznu arhitekturu usuglašeno je s Konzervatorskim odjelom u Dubrovniku, a referira se i na prethodna oblikovanja i elemente parka, a posebno na izvorno stanje iz razdoblja između 1905. i 1926. godine, kada je društvo DUB uredilo Posat i park koji zauzima prostor nekadašnjeg gradskog jarka uz zapadne gradske zidine.

Rješenje uz otvoreni društveni dio parka za odmor i rekreaciju te dječje igralište predviđa i krajobrazno, odnosno hortikulturno uređenje, zamjenu stare i ugradnju nove posve urbane opreme i rasvjete. Park će se oplemeniti nasadima i novim  drvećem čime će se stvoriti prijeko potrebne zasjenjene zone.

Rješenjem se predviđa novi glavni ulaz u park amfiteatralnog karaktera, osmišljava se i tematsko dječje igralište, a prostor oko fontane se aktivira te se tako stvara prostor za odmor, ali i za razna društvena događanja. 

Svi uneseni novi oblikovni elementi biti će maksimalno diskretni kao i izrazito angažirani u ekološkom smislu. Planiranom obnovom i uređenjem park u Pilama dobit će novu funkcionalnost za sve korisnike, ali i adekvatan izgled kakav priliči ovom prostoru na samom zapadnom ulazu u povijesnu jezgru.

Objavljena javna nabava za izvođenje radova rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale

Grad Dubrovnik objavio je otvoreni postupak javne nabave velike vrijednosti za izvođenje radova rekonstrukcije i proširenja Lapadske obale (II., III. i IV. faza izgradnje).

Predmet nabave su radovi rekonstrukcije i proširenja prometnice u ukupnoj dužini 840 metara uz uređenje parkirališnih i pješačkih površina te uređenje stajališta javnog gradskog prijevoza. Ovim projektom izmijenit će se regulacija prometa iz jednosmjerne u dvosmjernu ulicu, izgradit će se nova obalna konstrukcija i šetnica, povećat će se razina sigurnosti prometa i kvaliteta javnog gradskog prijevoza uz rasterećenje postojećih dominantnih prometnih pravaca.

Predviđeni rok početka izvođenja radova je travanj 2021. godine, a rok počinje teći od dana uvođenja odabranog izvođača u posao. Grad Dubrovnik namjerava izvođača radova uvesti u posao najkasnije u roku od 15 dana od dana obostranog putopisa ugovora, odnosno po ispunjenju svih potrebnih uvjeta. Dokumentacijom se kao propisani rok završetka izvođenja svih radova navodi rok od 30 mjeseci od dana uvođenja u posao.

Paralelno s objavom javne nabave za izvođenje radova objavljena je i nabava za poslove stručnog nadzora. Rok za dostavu ponuda za izvođenje radova je 25. studenog, dok je ponude za nadzor potrebno dostaviti do 10. studenog 2020. godine.

Podsjetimo, kapitalno ulaganje u prometnu infrastrukturu u samom centru Dubrovnika ukupno vrijedno 70 milijuna kuna u cijelosti je financirano fondovima Europske unije i državnim sredstvima. Odobreni prihvatljivi troškovi projekta iznose 69.857.603,15 kuna uz financiranje iz Kohezijskog fonda u razini 85% što iznosi 59.378.962,67 kuna. Ostatak od 15 %, odnosno 10.478.640,48 kuna financirat će se iz Državnog proračuna.

Usporedbe radi, povijesni kompleks dubrovačkih Lazareta obnovljen je uz 26 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava, dok se Lapadska obala sufinancira s gotovo 60 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda. Sredstvima iz Europskih fondova sufinancirat će se i plaće projektnog tima (šest zaposlenika Grada Dubrovnika), i to u ukupnom iznosu nešto manjem od 2.2 milijuna kuna.

Raspisan natječaj za zakup kućica za vrijeme održavanja Dubrovačkog zimskog festivala

Društvo Grada Dubrovnika – DUBROVAČKA BAŠTINA d.o.o. i Povjerenstvo „Dubrovačkog zimskog festivala“ raspisali su javni poziv za prikupljanje ponuda za zakup kućica za obavljanje ugostiteljske djelatnosti i djelatnosti trgovine za vrijeme održavanja manifestacije „Dubrovački zimski festival“.

Drvene kućice bit će postavljene na Stradunu, Pilama (Brsalje), Gundulićevoj poljani, u Uvali Lapad, Gružu i Mokošici i to u vremenu od 28. studenoga 2020. godine do 6. siječnja 2021. godine. Za ugostiteljsku djelatnost predviđeno je ukupno 20 kućica s pripadajućom opremom, dok je na Brsaljama predviđen jedan objekt za djelatnost trgovine prigodne ponude tradicijskih proizvoda, hrane, pića, suvenira i slično.

Javni poziv se provodi od 16. listopada 2020. godine, a razmatrat će se ponude koje su pristigle zaključno do 4. studenoga 2020. godine. Detaljne obavijesti o uvjetima i lokacijama zainteresirani mogu dobiti u prostorijama društva DUBROVAČKA BAŠTINA d.o.o., na adresi Branitelja Dubrovnika 7, na tel. 020/638 208 ili na e-mail: info@dubrovackabastina.com.

Cijeli tekst natječaja dostupan je OVDJE.

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *