TJEDNI PREGLED: Za tri godine mandata predstavljeni brojni značajni projekti, šetnica N. i M. Pucića dobiva svoju punu širinu, pokrenut novi projekt „Kultura u điru“

158

TRI GODINE MANDATA Predstavljeni brojni značajni projekti

TRI GODINE MANDATA Predstavljeni brojni značajni projekti

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković u povodu tri godine mandata u Hotelu Palace predstavio je najznačajnije realizirane projekte ove gradske uprave u tom razdoblju, ali i brojne investicije i aktivnosti koje su u tijeku. Među završenim kapitalnim projektima istaknuo je novu osnovnu školu na Montovjerni, pročistač pitke vode, studentski dom, Lazarete obnovljene EU sredstvima, energetske obnove škola Lapad, Ivana Gundulića, Marina Držića, novi vrtić Palčica II i ukupno 13 novih vrtićkih grupa, nove prostore Državnog arhiva, oborinsku odvodnju u Vukovarskoj ulici, ulaganje u sportske objekte poput novog nogometnog terena u Gospinom polju, kao i brojna obnovljena, ali i novoizgrađena dječja i druga igrališta. Među završenim projektima, kazao je također gradonačelnik Franković, važno mjesto zauzima i povijesno čišćenje te obnova stare dubrovačke kanalizacije, kao i završetak prve faze sanacije Grabovice.

Istaknuo je i kako je u posljednje tri godine za gradske projekte osigurano 269 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova, s ciljem da se do kraja mandata povuče oko milijardu kuna iz EU fondova. Među njima je i rekonstrukcija Lapadske obale za koju je osigurano 70 milijuna kuna.

U tijeku su ili pri kraju izvedbe i brojni drugi projekti koji će podići kvalitetu života u gradu poput uređenja Šetnice Nika i Meda Pucića, Ulice kardinala Stepinca, stanova za mlade u Mokošici po modelu ‘Dubrovačke stanogradnje’, ceste od Mosta dr. F. Tuđmana do Pobrežja.

Gradonačelnik je iskazao zadovoljstvo što je Grad preuzeo ljetnikovac Kabogu, Vilu Čingriju te tvrđavu Imperijal u kojoj će Muzej Domovinskog rata raditi u puno boljim uvjetima. Izdvojio je i naplatu potraživanja od Excelse za Žičaru, ali i rješavanje pitanja poput ‘pošasti bankomata’, koje je jedino Dubrovnik uspio riješiti.

Iako je situacija s pandemijom koronavirusa zbog gospodarske krize usporila investicijske aktivnosti, gradnja domova umirovljenika u Gružu i kod Opće bolnice Dubrovnik nisu dovedeni u pitanje. Za oba su izrađeni projekti, kao i za Sklonište za životinje koji bi se, unatoč nepovoljnoj financijskoj situaciji, trebao početi graditi do kraja ove godine.

”Bilo je važno dobro gospodariti javnim novcima i u ovim teškim trenutcima imati financijsku stabilnost koju Grad Dubrovnik sada ima. Grad nikoga nije ostavio sa strane, svima smo pomogli  u ovim teškim vremenima i dalje smo čvrsti i stabilni  i to ćemo ostat i u budućnosti, a jednini smo grad u Republici Hrvatskoj koji je izvodio preko 70 milijuna kuna za pomoć malim ljudima i gospodarstvenicima, kao i za pomoć svim društvima u vlasništvu Grada Dubrovnika”, kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković zaključujući predstavljanje rada ove gradske uprave u posljednje tri godine.

Vizualni prikaz brojnih investicija usmjerenih prema razvoju Grada i poboljšanju kvalitete života svih građana može se vidjeti u brošuri u nastavku:

„Kultura u điru“ Gradom!

Grad Dubrovnik pokreće novi projekt naziva „Kultura u điru“, a provodit će se u suradnji s ustanovama u kulturi uz partnerstvo Turističke zajednice grada Dubrovnika i sudjelovanje gradskih kotara, odnosno mjesnih odbora na čijem području će se pojedini programi izvoditi.  

Projekt je nadogradnja inicijative #umjetnicigradu i brojnih aktivnosti ustanova u proteklom razdoblju. Osim što su gradske ustanove u kulturi u vrijeme zabrane javnih okupljanja putem dostupnih on-line kanala svojim konzumentima nudili različite kvalitetne i atraktivne sadržaje, one su se i pripremale za skore neposredne susrete s dubrovačkom publikom, a dio stvaralaštva predstavit će i kroz ovaj projekt namijenjen našim sugrađanima. 

Tijekom idućih mjesec dana, počevši od subote, 6. lipnja, na brojnim lokacijama na otvorenom izvodit će se koncertni, dramski, folklorni i drugi programi. Naziv projekta potiče upravo od odabira lokacija izvođenja programa, a iste uključuju neke poznate, ali i nove prostore na gradskom području, poput prostora ispred “Kiss-a” u Mokošici, Parka Luja Šoletića u Gružu, parka na Gorici sv. Vlaha, platoa ispred crkve svetoga Jakova, Šetališta kralja Zvonimira, ljetnikovca Skočibuhe i drugih.

U realizaciji programa sudjeluju Dubrovački simfonijski orkestar, Dubrovački muzeji, Kazalište Marina Držića, FA Linđo, Dubrovačke knjižnice, Dom Marina Držića, Kinematografi Dubrovnik, Umjetnička galerija Dubrovnik i Prirodoslovni muzej Dubrovnik te javna ustanova Rezervat Lokrum. Osim što će ustanove izvoditi samostalne programe, veliki dio sadržaja realizirat će se upravo u suradnji ustanova što pokazuje snagu sinergije dubrovačkog kulturnog sektora u ovim izazovnim vremenima.

Program u subotu, 6. lipnja, otvaraju Dubrovački simfonijski orkestar i Dubrovački muzeji prvim u nizu zajednički pripremljenih programa, a koji će se odvijati ispred i unutar Kneževa Dvora. Dubrovački muzeji za djecu nižih razreda osnovne škole od 10:45 do 12:15 organiziraju vodstvo i radionicu na kojoj će učiti o životu kneza, vlastele i pučana u Kneževu dvoru za vrijeme Dubrovačke Republike, dok od 11 sati svi ljubitelji glazbe ispred Dvora mogu uživati u koncertu Gudačkog komornog ansambla DSO-a uz umjetničko vodstvo violinistice Mirabai Weismehl Rosenfeld.

„Glumci Gradu (Hommage Ivu Vojnoviću)“ u izvedbi glumaca Kazališta Marina Držića i u režiji Srđane Šimunović održat će se istog dana od 20 sati na taraci KMD-a. Reprizna izvedba na programu je u nedjelju, 7. lipnja u isto vrijeme. Dolazak je slobodan uz preporučene mjere distanciranja. Program je realiziran u suradnji s Dubrovačkim muzejima.

Dubrovačke knjižnice priredit će niz programa od kojih se ističu informatičke radionice u lapadskom ogranku Knjižnica, radionice namijenjene školskom i predškolskom uzrastu u ljetnikovcu Skočibuha kao i radionice „Učimo dubrovački s Lukom Paljetkom“.  

Prirodoslovni muzej Dubrovnik, Umjetnička galerija Dubrovnik i Dom Marina Držića udružili su svoje pedagoške snage i održat će seriju kreativnih radionica pod nazivom „Umjetnički virus“. Radionice će se odvijati na više lokacija na otvorenom (Sveti Jakov, Park Gorica, Uvala Lapad, Mokošica), a vodit će ih muzejske pedagoginje Jasmina Runje, Ivona Šimunović i Dubravka Tullio.

Povodom Svjetskog dana glazbe, koji se obilježava 21. lipnja, pred crkvom svetoga Vlaha, nastupit će Dubrovački simfonijski orkestar i FA Linđo, dok će dubrovački folklorni ansambl u nekoliko navrata nastupiti samostalno i to probama njihovog poznatog programa „Linđovo blago“ (15. lipnja u Parku Luja Šoletića, a 6. srpnja u Mokošici „ispred Kissa“). Linđo i Orkestar nastupit će zajedno još jednom – u Uvali Lapad 27. lipnja.

JU Rezervat Lokrum i Dubrovački muzeji u subotu, 4. srpnja priređuju, također besplatan, obilazak kulturno-povijesnih znamenitosti otoka Lokruma.

Program #kulturauđiru dopunjavat će se novim sadržajima pa za sve podrobnije informacije pratite redovite objave organizatora pojedinih događanja te Kalendar događanja Grada Dubrovnika i vidimo se u điru, poručili su iz Grada Dubrovnika.

Šetnica N. i M. Pucića dobiva svoju punu širinu

Šetnica N. i M. Pucića dobiva svoju punu širinu

Radovi na uređenju Šetnice Nika i Meda Pucića odlično napreduju i privodi se kraju posljednjih 90-ak metara proširenja, s čime će se završiti najzahtjevniji radovi na šetnici. Do sad je prošireno 140 metara šetnice, a nakon završetka radova nova širina bit će 2,40 metara uz dodatnih 20 centimetara za smještaj ograde. Kroz desetak dana kreće se i s montažom pješačke ograde na njezinom proširenom dijelu. Planirano je da se radovi proširenja te montaže ograde završe do 1. srpnja.

Također će se u narednim danima pristupiti izradi podloge šetnice od „Tricikla“ do Ville Elite. Potom slijede radovi brušenja podloge i ugradnje kamenih faša, te montaža rasvjetnih tijela i urbane opreme.

Prethodna faza radova obuhvatila je izvođenje 150 metara nedostajuće vodovodne mreže i postavljanje svih potrebnih elektroinstalacija, uključujući i kabele za novu javnu rasvjetu.

Podsjetimo, cjelovitim uređenjem Šetnice Nika i Meda Pucića obuhvaćena je sanacija južnog podzida, uređenje partera, postavljanje novih tijela javne rasvjete, uređenje hidrantske mreže s podzemnim hidrantima, te uklanjanje stare i postavljanje nove, tipizirane urbane opreme.

Vitez Orlando zvijezda animiranog filma: Dubrovnik – sigurno odredište

Vitez Orlando zvijezda animiranog filma: Dubrovnik – sigurno odredište

„Znali smo onda, znamo i danas“ – moto je animiranog filma, novog alata promocije Dubrovnika u kojem glavnu ulogu ima vitez Orlando. Srednjovjekovni vitez gledateljima predstavlja povijesnu priču o začecima karantene u Dubrovniku i Lazaretima 1377.,  kao revolucionarnom načinu borbe protiv epidemija, u vrijeme kad se Europa suočava sa zdravstvenom ugrozom, ujedno predstavljajući kulturne i prirodne ljepote našeg grada, na neobičan, vedar način prenoseći pozitivne poruke o sigurnosti i pozornosti zdravlju koja je u našem gradu prisutna stoljećima.

Naručitelj  animiranog  filma „Dubrovnik – safe vacation“  je Grad Dubrovnik u suradnji s Turističkom zajednicom grada Dubrovnika. Priča o povijesnoj dubrovačkoj karanteni i Orlandu s naglaskom na gastronomiju, čisto more i netaknutu prirodu, te prekrasne dubrovačke vizure, dio je marketinške kampanje  Grada Dubrovnik i TZ grada Dubrovnika u vrijeme revitalizacije turističkog prometa.

Ideju i produkciju animiranog filma u trajanju od 1.33 minute potpisuje renomirani hrvatski studio „U šumi“. U šumi je kreativna agencija specijalizirana za komunikaciju i produkciju. Studio vode akademski umjetnici Luka Smetiško i Stjepan Milas, a najveći fokus u svojem radu stavljaju na crtež, animaciju i kreativni koncept. Projekt je na engleskom jeziku, a narator u filmu je John Foster, nekadašnji BBC-jev nagrađivani novinar. Za potpuni ugođaj zaslužna je glazba iz 3. simfonije Luke Sorkočevića u izvedbi Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

„U svojoj srži tražimo kreativnu priliku u svakom izazovu. Ne samo da smišljamo već da izrađujemo. Pet godina gradimo prostor za najhrabrije kreativce i suradnju bez ega. Sretni smo da smo u iznimno kratkom roku napravili projekt ovakvog standarda, usprkos radu od kuće u vrijeme korone. Zahvalni smo na povjerenju koje nam je ukazao Grad Dubrovnik.“ – poručili su iz studija povodom promocije filma.

Dubrovčane i danas u donošenju odluka vodi i inspirira mudrost i znanje svojih predaka, pa tako i u vraćanju života u gradu u vrijeme prije epidemije i stvaranju sigurnog odredišta – ključna je poruka ovog projekta. Animirani film bit će plasiran na domaćem i stranim tržištima, kroz marketinške kampanje koje su u tijeku, ali i emitiran u zrakoplovima i na kruzerima s dolascima  u Dubrovnik tijekom 2020. godine.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *