U tijeku velika prevara privatnih iznajmljivača na Jadranu, Ministarstvo upozorava da ne nasjedaju

176

Uplatnice kojima prevaranti nabrzinu žele smotati privatne iznajmljivače i ‘izmusti’ im tristotinjak kuna stigle su i u Primorsko-goransku županiju. Naime, nakon što su u listopadu na adrese nekih iznajmljivača u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a prošli tjedan i u Istri, iznajmljivačima stigle sporne uplatnice, i u PGŽ su ovih dana stigle obavijesti s uplatnicama za takozvani ‘elektronički registar privatnog smještaja’. Tako nam se jučer obratila čitateljica iz Kastva, navodeći kako se njena majka i sestra bave iznajmljivanjem apartmana i dobile su uplatnicu na 295 kuna da uplate za ‘elektronički registar privatnog smještaja’, piše Novi list.

– Do sada nije bilo nikakve naknade, ali kako se stalno uvode nameti, nisu bile previše iznenađene. Budući da upisuju goste elektroničkim putem, uplatnice ne bi bile toliko sumnjive da uplatnicu nisam dobila i ja koja nemam nekretninu za iznajmljivanje, ukazala je čitateljica koja je, dakle, dobila uplatnicu, a da se sama uopće i ne bavi iznajmljivanjem. Navodi dalje kako je na uplatnici uokvireno upozorenje da treba platiti u roku sedam dana. A ukoliko se ne plati u roku sedam dana, privatni iznajmljivač će platiti 600 kuna.

– Navedeni su zakonski članci i sve djeluje veoma uvjerljivo. Iste sam pokušala telefonski dobiti, ali javljala se telefonska sekretarica i obavijestila me da se ne mogu javiti zbog prevelikog interesa.

Sumnjiva tvrtka

Pokušala sam poslati e-mail, ali adresa koju su naveli nije prolazila. Mama i sestra su odmah htjele platiti jer bolje platiti 295 kuna nego 590 kuna, ali nakon mog daljnjeg istraživanja na internetskim stranicama, možete naći da se radi o prevari i da stoji upozorenje da se ne plaća, ukazala je čitateljica.

Uplatnice je poslala tvrtka Privatni smještaj j.d.o.o. registrirana u Zagrebu i to za internetske portale te s temeljnim kapitalom od cijelih 10 kuna. Prema onome što su poslali, navodi se da sedam dana ustvari traje povlaštena tarifa, no, kako i sama čitateljica kaže, s obzirom na stalno nove namete, nije za čuditi se da ljude zbuni navođenje pustih članaka i uvjeta, kao i roka za plaćanje. Kao vlasnik tvrtke u sudskom registru navodi se Ferijan Perković. Pokušali smo telefonski dobiti Perkovića, no na broju navedenom na računu, kao i čitateljici, linije su stalno bile zauzete. Na upit mailom još nismo dobili odgovor.

Međutim, u Ministarstvu turizma i sporta upozorili su iznajmljivače kako navedene uplatnice nisu dostavljene od strane nadležnih tijela i nisu obvezujuće te pozvali na oprez pri dostavi privatnih podataka. Pojasnili su kako je u procesu izrada Središnjeg registra za ugostiteljsku djelatnost i usluge u turizmu u koji će se, naglasili su, potpuno besplatno unositi podatke o pružateljima usluga.

– Ukoliko ste zaprimili uplatnice koje nude uslugu upisa, pozivamo na oprez i napominjemo da ne dostavljate privatne podatke, upozorili su građane u resornom Ministarstvu. Pojasnili su i kako će se, nakon što se registar uspostavi, dakle, još uvijek ne postoji, u njega unositi samo podaci iz rješenja, kao i da su sami imali upite pojedinih iznajmljivača o spornim uplatnicama.

I Marina Nimac Kalcina, predsjednica Udruženja obiteljskog smještaja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, upozorila je iznajmljivače da ne nasjedaju.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *