UHPA o Hrvatskoj turističkoj kartici: Izjava predsjednika Tomislava Faina

90

U par Vaših izjava vidjeli smo da podržavate Hrvatsku turističku karticu tzv. Cro karticu. Možete li nam reći nešto više o tome?

Moramo se prije svega osvrnuti na činjenicu da je Hrvatska turistička kartica projekt koji se počeo pripremati prije 3 i pol godine ali će njegova  primjena, nažalost, započeti u najgore moguće vrijeme. Svakako smatram da je tzv. Cro kartica dobar projekt koji treba razvijati i od kojeg će hrvatski turizam tek u budućnosti imati veće koristi. Mi ispred UHPA-e pozdravljamo ovaj projekt iako smo svjesni da u ovoj godini, kada nas je poharala pandemija Covid-19, ne možemo očekivati da će velik broj poslodavaca svojim zaposlenicima uplaćivati sredstva na karticu, koja mogu iskoristiti u turističke svrhe. Doduše veseli me i sama pomisao da postoje poslodavci koji će uz redovna primanja svojim zaposlenicima imati financijsku snagu uplatiti do 2.500 kn na Cro karticu. 

Upoznati smo kako turističke agencije nisu prihvatljivi pružatelji usluga koji se mogu uključiti u projekt. Da li je UHPA nešto napravila po tom pitanju?

Još u veljači su nam kolege iz Ministarstva turizma predstavile Cro karticu i kao moguće korisnike naveli kategorije smještaja i djelatnost pripreme i usluživanja hrane i pića. Naravno da nama to nije bilo prihvatljivo i da smo odmah zauzeli stav da bi turističke agencije trebale biti uključene u projekt. Nakon sastanka smo Ministarstvu turizma poslali dopis u kojem smo im još jednom naveli sve razloge zašto bi se trebalo omogućiti plaćanje Cro karticom i u turističkim agencijama. Jedan od najvećih argumenata su privatni iznajmljivači s kojima naše članice imaju intenzivnu suradnju. Kao što znamo, velika većina privatnih iznajmljivača nema POS uređaj, što jest tehnički uvjet sudjelovanja u projektu. To znači da i sami privatni iznajmljivači ne mogu sudjelovati u projektu ako nisu uključene turističke agencije. Isto tako svi oni kojima bi poslodavac uplatio sredstva na Cro karticu, ne bi mogli koristiti usluge privatnih iznajmljivača, što privatne iznajmljivače dovodi u podređen položaj.  

U zadnjih mjesec dana smo s Ministarstvom turizma održali par sastanaka na tu temu i smatramo da su naši argumenti uvaženi, obzirom na izjave ministra Cappellija u pojedinim medijima gdje spominje kako će turističke agencije biti uvrštene u projekt Hrvatske turističke kartice. 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *