Upis djeteta u vrtić u samo par klikova? Moguće je, evo kako…

210

Pandemija izazvana koronavirusom različite dimenzije poslovanja pa i aktivnosti svakodnevnog života izbacila je iz okvira rutine, a digitalizacija je dobila na zamahu. Mnogi su primijetili da stvari sve češće počinju poprimati predznak ‘e’, a nerijetko se odnose upravo i na radinosti povezane s svakodnevicom naših obitelji. Život uvelike olakšavaju softverska rješenja, a jedno od takvih je i ono Fleksbita koje upravo posredstvom tehnologije omogućuje upis u vrtiće. Riječ je o aplikaciji e-Upisi koja je kreirana s ciljem olakšavanja postupka prijave za upis u dječje vrtiće, ali i postupka same obrade prijava. Svaki grad pritom ima svoju domenu putem koje joj roditelji i djelatnici vrtića pristupaju.

“Roditelj/skrbnik treba se za početak registrirati. Nakon što mu na e-mail adresu dođe link za verifikaciju, treba aktivirati svoj korisnički račun te se ulogirati u samu aplikaciju. Nakon toga roditelj/skrbnik prvo upisuje svoje osobne podatke, a potom ispunjava zahtjev na kojemu upisuje osnovne podatke o djetetu, te bira željeni vrtić i program. Kroz aplikaciju se prilaže kompletna upisna dokumentacija poput rodnog lista djeteta, preslike osobnih iskaznica roditelja itd.. Nakon unosa dokumentacije prijava se prosljeđuje vrtiću kojeg je odabrao. Kao što vidite postupak je stvarno brz i jednostavan”, objasnio je postupak prijave direktor Fleksbita Tomislav Gligora.

Kako objašnjavaju iz Fleksbita, jedan od ciljeva e-Upisa je da svi roditelji, neovisno o razini računalne pismenosti mogu na jednostavan način ispuniti prijavu za upis u dječji vrtić za svoje dijete. Ispunjavanje zahtjeva je oblikovano kroz klasičnu web formu te su roditelji na svakom koraku vođeni od strane njihova čarobnjaka za unos, što uvelike pojednostavnjuje cijeli proces. Nakon par klikova roditelji imaju popunjen zahtjev za upis djeteta kojeg mogu poslati ili spremiti te poslati naknadno kada to odluče. Sustav je, naime, i prije same pandemije bio prepoznat, a tome u prilog ide i činjenica da ga nekoliko gradova koristi već godinama.

”U vrijeme pandemije koronavirusom aplikacija je samo dodatno dobila na važnosti jer se cijeli proces prijave događa online bez potrebe za fizičkim kontaktima što sigurno doprinosi u sprečavanju zaraze. Naša aplikacija je omogućila da se unatoč pandemiji upisi u vrtiće provedu bez odgode i zastoja”, dodao je Gligora.
Trenutno su e-Upisi implementirani i u aktivnoj upotrebi u pet hrvatskih gradova, a jedan od njih je i grad Velika Gorica. Oni na godišnjoj razini u vrtiće upisuju velik broj djece, a samo za ovu je u četiri gradska i dva privatna vrtića planirano oko 470 novih mjesta. Da bi olakšali administrativni postupak, oni su sustav e-Upisa uveli prije četiri godine i tijekom ovih godina unaprjeđivali su ga i poboljšavali.

”Prema iskustvu možemo reći da će potreba za upisom djece jasličke dobi biti nešto veća, no posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući stalnom povećanju kapaciteta, uspijevamo upisati svu djecu kojoj je vrtić potreban. Razlog tome je proširenje sustava predškolskog odgoja povećanjem vlastitih kapaciteta, suradnjom s privatnim vrtićima, Gradom Zagrebom te obrtima dadilja. Posljednjih nekoliko godina izgradili smo dva namjenski građena dječja vrtića, nadogradili jedan postojeći, a uskoro planiramo i otvaranje novih dječjih vrtića u nekim naseljima Velike Gorice (Selnici Šćitarjevskoj, Lukavcu, Velikoj Buni)”, rekao je zamjenik gradonačelnika grada Velike Gorice Krešimir Ačkar.

U Velikoj Gorici provedba e-Upisa već neko vrijeme slovi za jedino moguće rješenje, a u trenucima izvanrednih okolnosti nametnuo se i kao jedina opcija. Roditelji su objeručke prihvatili ovu mogućnost te tako dali gradu vjetar u leđa da ide prema tome gdje će e-upisi postati imperativ upisa uopće.

”Zanimljivo je da su se roditelji vrlo brzo prilagodili online upisima i da su već nakon prve godine primjene, spremno dočekali ovaj način upisa. U stalnoj suradnji s dječjim vrtićima, svake godine sustav nadograđujemo nečim novim. Roditelje nije teško motivirati na korištenje ovakvog sustava jer se radi o generaciji koja je koristi sve prednosti novih tehnologija. Novim generacijama roditelja upravo ovakav sustav je prihvatljiv i praktičan. S obzirom na to da je djelatnost predškolskog odgoja izuzetno zahtjevna u svakom smislu (financijski, organizacijski), zadovoljni smo što smo pravovremeno prepoznali sve prednosti online upisa u dječje vrtiće i zahvaljujući tome, unatoč izvanrednim okolnostima, bez odgode organizirali upise u dječje vrtiće”, dodao je Ačkar.
Sustav ide u korak sa samom dinamikom života i brojnim obavezama koje današnji roditelji imaju, a rezultat gomilanja istih nerijetko rezultira nedostatkom slobodnog vremena koji radnje poput odlaska u vrtić tek radi predaje dokumentacije čini otežanima.

”Korištenjem e-Upisa roditelj nije ograničen vremenskim okvirom u kojem mora fizički otići u vrtić predati prijavu, već to može napraviti u bilo koje doba dana iz udobnosti svoga doma. Roditelj u svakom trenutku ima uvid u status prijave, a na registriranu e-mail adresu mu dolaze i sve relevantne obavijesti. Osim prednosti za roditelje, aplikacija nudi cijeli niz prednosti i za djelatnike u vrtiću jer se smanjuje administrativni opseg posla obrade prijava, automatski se kreiraju upisne liste, obračunavaju bodovi kojima se ostvaruje prednost pri upisu, te potrebni izvještaji i popratni sadržaji koji su nužni za cijeli upisni proces”, istaknuo je Gligora iz Fleksbita. Kako objašnjava, njihov sustav e-Upisa drugačiji je od drugih sustava u svijetu. Razlog tome je količina podataka koja se mora unositi, a ono što bi sigurno poboljšalo kvalitetu samog softvera, ističe, bila bi regulativa na razini države, jer u trenutnoj situaciji, svaki grad funkcionira kao sustav za sebe.

Kao jedan takav sustav za sebe, kako smo već naveli, funkcionira Velika Gorica. Osnovni razlog implementacije ovog sustava jest roditeljima olakšati postupak upisa djeteta u dječji vrtić. Takvim činom žele olakšati administrativnu proceduru za sve, a naglasak je ujedno i na odrižvom poslovanju.

”Uz već navedene prednosti koje se odnose na prijavu djece s bilo kojeg računala, u bilo kojem trenutku, izvan radnog vremena, vikendom i sl., naši roditelji ne moraju trošiti vrijeme za dolazak u dječji vrtić, ne moraju izostajati s posla ili čekati u redovima. Većinu dokumentacije ionako već imaju, a dio dokumentacije mogu pribaviti putem aplikacije e-Građani; dovoljno je u sustav priložiti fotografije svih dokumenata. Povratne reakcije roditelja su izuzetno pozitivne, roditelji su itekako svjesni svih navedenih prednosti i na njima zahvalni. Moram naglasiti i da su svi naši dječji vrtići spremno prihvatili ovaj način upisa i da smo svi zajedno radili (i još uvijek radimo) na usavršavanju sustava, tako da je svake godine on unaprijeđen i prilagođen novim okolnostima”, zaključio je zamjenik gradonačelnika grada Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Sadržaj omogućio Fleksbit

poslovni.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *