Vakula najavljuje pakleno vruće ljeto: Toplije sve do listopada!

71

Na ovo vrijeme smo se već svi naviknuli, malo ne možemo doći k sebi od vrućine, malo smo natrag u jaknama. Proteklih dana padala je kiša pa je nije bilo, a pred nama je tjedan pun sunca i iznadprosječne temperature.

– Unatoč razmjerno svježem početku tjedna, zatopljenje na njegovom kraju najava je iznadprosječne topline cijeloga svibnja, a prema dugoročnoj prognozi povećana je vjerojatnost da će takvi biti i sljedeći mjeseci. Ali naravno, to ne znači i da će svi tjedni biti topliji od prosjeka – piše Zoran Vakula u svojoj prognozi za HRT.

U utorak na kopnu prolazno oblačnije i uz malo kiše, a u nastavku tjedna pretežno sunčano. Do četvrtka će puhati slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u istočnoj Hrvatskoj i sjeverozapadni, koji u srijedu može biti i jak. Dnevna temperatura niža nego u ponedjeljak, a jutarnja do srijede viša.

Na Jadranu u utorak postupni porast naoblake, a krajem dana i početkom srijede mjestimice malo kiše, pa i u obliku pljuskova, uglavnom u Dalmaciji. U nastavku srijede razvedravanje, pa će u četvrtak biti sunčano. U utorak će puhati prolazno slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, a zatim ponovno umjerena do jaka bura i sjeverozapadnjak. Temperatura zraka se neće mnogo mijenjati, a uz pojačan vjetar mnogi će imati dojam da je svježije, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Toplije nego obično sve do listopada?

Zoran Vakula prije par dana je objavio i kakvo će biti ljeto pred nama, ali i ostatak godine.

“Ako netko traži znatniju promjenu u dugoročnim prognozama temperature i oborine za sljedeće mjesece i sezone – neće je naći. Kao i prema dosadašnjim izračunima kompjutorskih modela atmosfere za više mjeseci unaprijed, i u najnovijima postoji razmjerno velika vjerojatnost za ne samo srednju sezonsku temperaturu zraka barem malo višu od prosječne u našem dijelu Europe nego i svakog od mjeseci sve do listopada. 

Naravno, valja podsjetiti kako je riječ o dugoročnim prognozama, koje još nisu dovoljno pouzdane – i pogreške su moguće. 

IZVOR: 24sata.hr

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *