Veliko zlato za pelješki Postup Donja Banda, dva zlata za Dubrovačke podrume i jedno zlato za Rizmanov Plavac Primus s Komarne

275

Peto ovogodišnje ocjenjivanje „Vinske zvijezde“ održalo se 9.11. u zagrebačkom restoranu Tajer u Zvonimirovoj koji će ovih dana proslaviti prvi rođendan, a priprema tradicionalna jela, onako kako su to radile naše bake i mame. (Tajer je međimurski izraz za tanjur ).  Na ovom ocjenjivanju tema je bila jesen u čaši. Tražila su se malo jača vina koja lijepo pašu uz jela od bundeve, gljiva, prve kobasice, krvavice, zelje, buncek – zimsku hranu koja dolazi.

Komisija se sastojala od 6 članova: doc.dr.sc. Ana-Marija Jagatić Korenika; enologinja (Agronomski fakultet);  Josipa Andrijanić, enologinja;  Lea Tripalo, 2.god dipl. studija Vinogradarstvo i vinarstvo, Agronomski fakultet Zagreb (mlade snage),  Davor Zdjelarević, enolog i vinar,  Saša Zec, enolog te Marija Vukelić, prof. (WSET2), aktualna voditeljica projekta, predsjednica komisije ovog ocjenjivanja.  Vina je posluživao izvrstan Damir Funarić. 

Svi sudionici projekta Vinske zvijezde su volonteri  (organizatori i ocjenjivači), kuša se „naslijepo“ prema ocjenjivačkim listićima OIV-a, u komisiji su predstavnici sommeliera, enologa, vinskih trgovaca, vinskih novinara i mladih vinara/enologa. Tijekom 5-6 kušanja godišnje ocijeni se i do 200 vina proizvođača koji žele sudjelovati (prijaviti se na facebook stranici), a po ocjenjivanju se kuša 25 do 30 uzoraka. Ocjenjivanja organizira tvrtka Zlatne riječi koja je preuzela projekt od 2017., a najavljuju se na Fb stranici Vinske zvijezde https://www.facebook.com/vinskezvijezde  . Svi vinari, čija su vina službeno na tržištu u buteljama, mogu sudjelovati u ocjenjivanju. 

Ocijenjeno je 25  vina,  2 velika zlata ( 95 bodova),  12 zlata 4**** (90 -94),  8 vina  s 3*** (85 do 89)   te 3 vina s manje od 85 bodova.

Tjedne objave i opise vina možete pratiti na webu juliofrangenfoto.com, na facebook i instagram stranici Vinske zvijezde/ Wine Stars Croatia te na facebook stranici Dani otvorenih butelja (Vina mosaica). Najbolje ocijenjena vina svoje će mjesto naći i u časopisu Restaurant & Hotel u izdanju za rujan. Službeni fotograf ocjenjivanja je Julio Frangen, a medijski partner je specijalizirani časopis Restaurant & Hotel.

Rezultati su sljedeći: 

PET zvjezdica ***** (95) osvojili su: 

Contarini Syrah Riserva 2012  14,5 % Degrassi vina, Istra i  Postup Donja Banda 2016, 14,5% Pelješac.

ČETIRI zvjezdice **** (90-94) osvojila su vina: 

Graševina DeGotho 2019 14,5%  Kutjevo dd, Kutjevo 

Graševina vrhunska 2018, 13,5%, Iločki podrumi, Ilok 

Memento Syrah 2018, 13%  Baraka Vina, Šibenik.  

Cabernet sauvignon 2018 14,5%  Vina Vuglec, Škarićevo, Zagorje.  

 999,   2017,  13,5% Petrač vina,  Hršak Breg, Zagorje.

 Frankovka Miraz 2016, 13,5%,  Feravino – Feričanci.  

 Frankovka  2016, 13,5 % PP Orahovica, Orahovica.  

Primus Plavac mali 2016, 13,5%  Rizman vina, Komarna,  

 Korlat Supreme Cuvée 2013 14,5%  (Syrah, Merlot,Cabernet Sauvignon ) Badel 1862 d.d.  

 Parac 2012  13% (merlot, cab.sauv.); Dubrovački podrumi, Gruda.

Trajectum 2012 13,5% (cab. sauv.); Dubrovački podrumi, Gruda. 

 Contarini Syrah Riserva 2011  14,2%-Degrassi vina, Istra.  Cijena: 139kn, vinarija/web shop 91

TRI zvjezdice *** (bodovi: 85 – 89):   

Rkaciteli 2019, 13% , Dalmacijavino,  Split.  

Malvazija 2019,  13,5% Geržinić, Vižinada – Istra.   

Zeleni Silvanac 2019, 13,5% PP Orahovica, Orahovica.   

Manzoni  Jarec Kure, 2019, 14%  Sv. Ivan Zelina.    

Cabernet Sauvignon 2018, Povratak, Žepče – BiH.   

Orimos, Grande Réserve 2018, 13,5%, Francuska.  

Karizma 2017, 13,5%  Petrač vina, Hršak Breg-Zagorje.  

Nakon ocjenjivanja, restoran Tajer počastio je članove komisije finim ručkom, juhom od vrganja, domaćom piletinom orly s restanim krumpirom i izborom međimurskih slastica među kojma izvrsna međimurska gibanica i kukuruzna zlevanka

PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari. Ocjenjuju se vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno i naslijepo. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo (objavimo uz „kušali smo); dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.

LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 . Velika zvijezda od 99 do 100 bodova  –  odličan odnos cijene i kakvoće. 

Komentari




Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *