Zabranili rad nedjeljom, mise uz preporuke, u škole tko želi…

74

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u petak je, predstavljajući detaljne mjere Vlade za prvu fazu popuštanja mjera koja počinje u ponedjeljak 27. travnja, je ponovio da se odlukama Vlade omogućuje rad trgovinama, osim onih u trgovačkim centrima, s tim da trgovine prehrambenim i higijenskim potrepštinama u trgovačkim centrima rade i dalje.

Oni koje će imati radno vrijeme duže od deset sati, napomenuo je Božinović, morat će imati dvokratno vrijeme s pauzom da se obavi dezinfekcija. No nedjeljom se rad većini trgovina – zabranjuje.

“Nedjeljom neće biti dozvoljen rad, osim prehrambenim trgovinama, pekarnicama i trgovinama na benzinskim crpkama. Na tržnicama će se odsad moći prodavati i svježa konzumna jaja, med i cvijeće”, zaključio je Božinović.

Podsjetimo, rad nedjeljom jedan je od velikih političkih prijepora u Hrvatskoj. Ministar gospodarstva Darko Horvat je u veljači, prije pandemije, najavio kako će prijedlozi regulacije rada nedjeljom u ožujku ići u javnu raspravu. Međutim, zbog pandemije sve je palo u drugi plan.

Zato su neki ovu odluku stožera protumačili kao uvođenje zabrane rada nedjeljom na mala vrata.

Na pitanje je li to test za hrvatsku nakon koronavirusa, ministar zdravstva Vili Beroš je rekao da to nije uvođenje neradne nedjelje na mala vrata.

– Dinamika i mobilnost je jedan od najvećih parametara koji pogoduje širenju virusa. Nismo mogli sve aktivnosti odmah pokrenuti, postepeno ih uvodimo. Ako će biti preko radnog tjedna prisutne, dobro je da se tijekom nedjelje relaksira situacija. Nikakvo uvođenje nerada nedjeljom na mala vrata neće biti, nego je to odgovor prema mobilizaciji i kretanju stanovništva – rekao je Beroš.

Cijeli članak pročitajte na 24sata.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *