49 GODINA OD SMRTI LUKŠE BERITIĆA, OSNIVAČA DRUŠTVA PRIJATELJA DUBROVAČKE STARINE

1096

Lukša Beritić, istinski zaljubljenik u Grad, u njegovu prošlost i osnivač Društva prijatelja dubrovačke starine, rođen je 20.veljače 1889.u Sustjepanu.

Od 1946.- 1960.bio je povjerenik Konzervatorskog zavoda Dalmacije za Dubrovnik. Izveo je mnoge konzervatorske radove u Dubrovniku i na ostalom području bivše Republike ( Ston, Lopud).

Proučavao je povijest razvoja urbane strukture naselja, gradnju obrambenih sustava i oblike graditeljstva na području dubrovačke okolice.

1952. osnovao je Društvo prijatelja dubrovačke starine, koja će se skrbiti oko očuvanja Grada i spomeničke baštine. Činjenica jest, da je zahvaljujući Lukši Beritiću shvaćena sva važnost Dubrovnika kao i to da se o očuvanju te povijesti mogu brinuti samo oni koji tu žive, koji je poznaju i vole. Njegovim nastojanjem, obnovljena je Gradska straža, luža za zvona, gradska vrata s mostovima, popravljen je i pretvoren u muzej Knežev dvor i Divona u koju je smješten Državni arhiv, uređeni su Lazareti i samostan svete Klare. Na Stradunu su postavljeni starinski ferali. Zaslužan je za proučavanje, čuvanje i restauriranje spomenika Stona, Kneževog dvora, predromaničke crkve svetoga Mihajla.

Isposlovao je da Društvu prijatelja dubrovačke starine dubrovačka općina preda na upravu gradske zidine.

Lukša Beritić umro je 24.ožujka 1969.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *