STOŽER CIVILNE ZAŠTITE NA DANAŠNJOJ KONFERENCIJI: Nemamo novih kršenja samoizolacije, pohvaljujemo građane koji se drže propisanih mjera

440

Na konferenciji Stožera civilne zaštite danas u 11 sati, rečeno je kako imamo dva nova slučaja oboljelih od korona virusa u našoj županiji. 

– Stanje je stabilno, ali i dalje ozbiljno. Moram reći kako je na današnjoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite izrečen jedan lapsus, nemamo pacijenta na respiratoru, ta se osoba nalazi u KBC Dubrava, rekao je župan Nikola Dobroslavić. Na novinarski upit jesu li izvršene kontrole u Kalosu, župan je odgovorio: 

– Ravnateljica se očitovala i sve opovrgnula i mislimo kako se radi o izmišljanju problema, a ako utvrdimo kako postoje, naravno da ćemo reagirati. Već smo ranije imali navode njihovih liječnika i u oba navrata smo utvrdili i mi i Liječnička komora kako nisu bili u pravu. Još provjeravamo i ovaj slučaj, ali vjerujemo njezinom očitovanju.

– Trenutno imamo 26 osoba s potvrđenim koronavirusom, dosada smo poslali 165 uzoraka. Imamo sedam hospitaliziranih pacijenata i 19 u samoizolaciji. Četiri osobe smještene su u karantenu, tri hrvatska državljanina i jedna državljanka Grčke. Moram istaknuti kako nismo od jučer imali prijave za kršenje samoizolacije, zahvaljujem svima koji se tih mjera drže, jer je to sigurno jedini način da izađemo kao pobjednici iz ove bitke, kazao je zamjenik župana Joško Cebalo.

– Svi oboljeli pacijenti su dobrog općeg stanja, naglasio je ravnatelj OB Dubrovnik dr Marijo Bekić. Jedna je osoba od ovo dvoje potvrđenih hospitalizirana, a jedna je od ovih sedam ranije hospitaliziranih zbog jako dobrog stanja puštena na kućnu njegu. Želim pohvaliti studente našeg Sveučilišta koji su napravili respektabilne zaštitne maske za liječnike i medicinske sestre, koje se mogu upotrijebiti više puta nakon dezinfekcije. Što se tiče Studentskog doma, organizirat ćemo to s liječnicima primarne zaštite i privatnim zdravstvenim kućama, naravno govorim o Poliklinici Glavić. Poliklinika bi dala svoje medicinske sestre, a primarna zdravstvena zaštita liječnike. Zaista su tamo odlični uvjeti, sobe su prozračne, s velikim prozorima, dobar sanitarni sustav. Kako sada stvari stoje u nedjelju će biti spreman. U jednom dijelu će biti osobe koje su u samoizolaciji, a u drugom dijelu ćemo smjestiti pacijente koji imaju blagu kliničku sliku i ne trebaju 24-satni nadzor liječnika.

– Od ovih novooboljelih četvoro u posljednja dva dana, radi se o paru koji je bio u Austriji, jednoj osobi koja je neovisno o njima također bila u Austriji i četvrta osoba je kontakt osobe koja je prije zaražena. Uzeli smo još uzoraka unutar te obitelji koja je inače u samoizolaciji., pojasnio je ravnatelj ZZJZ dr Mato Lakić. Na novinarsko pitanje o nabavci novih testova, Lakić je odgovorio: 

– Mi smo neke testove prenamijenili, koji se mogu koristiti i u ovom slučaju, zaliha nemamo. Stalno smo u kontaktu, ali nemamo najave za dolazak novih briseva. Zasad ih imamo, ali idući bi trebali doći tek za koji tjedan, što nam je kasno. Imamo svi isti problem, ali pokušavamo doći do novih briseva.

– Jedan od ovo četvoro je liječnik hitne medicinske službe koji je bio prije dvadeset dana u Austriji. Otkad je došao na teritorij Republike Hrvatske nalazi se u samoizolaciji i nije bio u fizičkom kontaktu s nikim. Dobrog je općeg stanja, već dva dana nema nikakvih simptoma, nadamo se kako će uskoro ozdraviti i pridružiti nam se u daljnjoj borbi. Molio bih sve one koji traže pomoć hitne pomoći da odgovaraju istinito na pitanja koja im se postavljaju, nema razloga da krijete bilo kakav podatak, poručuje Luka Lulić iz Zavoda za hitnu medicinu.

Načelnik PU Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević: Gotovo sve osobe su jučer imale propusnice. Policijski službenici su ipak, razmatrali one kojih je bio zanemariv broj, i pustili bez propusnice one kojima je prijelaz u drugu općinu bio od životne važnosti, jer su na primjer morali kod liječnika. Na primjer, pojedine firme nisu uspjele osigurati propusnice za svih, INA primjerice ima tri tisuće vozača i voze gorivo između Rogotina i ZL Dubrovnik. Takve smo osobe puštali bez propusnica. Izvršili smo i desetke nadzora osoba u samoizolaciji i svih smo našli kod kuće. 




Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *