ADIO, GOSPAR ĐELO

383

 

Jedna je tužna vijest potresla grad pod Srđem: umro je Đelo. Njegovo ime puno znači Dubrovčanima…bio je skladatelj, aranžer, trubadur, gitarist i dirigent. U rodnom gradu našao je inspiraciju za svoju glazbu, dao je nemjerljiv doprinos hrvatskom stvaralaštvu.

1961. utemeljio je Dubrovačke trubadure, a njegova su djela izvodili Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Milo Hrnić, Frano Lasić, brat Ibrica i mnogi drugi. Osnovao je zbor Mali raspjevani Dubrovnik. Snimao je za nekadašnji Jugoton, Columbiu, CBS i mnoge druge. Snimio je i nekoliko CD-ova sa dubrovačkim klapama Ragusa i Maestral. Diskografija Đela Jusića broji 80 gramofonskih ploča i 20 CD izdanja na kojima se nalazi preko 1000 skladbi, desetak zlatnih i platinastih ploča.

Od 1970.-1975. bio je na mjestu dopredsjednika Udruženja muzičkih radnika Hrvatske Croatia- Concert u Zagrebu, 1975. i predsjednik. U Šibeniku je bio selektor Međunarodnog dječjeg festivala. Kao dirigent nastupao je na mnogim festivalima, vodio orkestre od Dubrovačkih ljetnih igara preko Zagreba, Splita, Sarajeva do Moskve, Berlina, Vatikana i mnogih drugih gradova.

Kako je Jusić živio od 1975.u Zagrebu, 1990. vraća se u Dubrovnik. U rodnom gradu proveo je cijeli Domovinski rat, gdje je za vrijeme okupacije Grada organizirao humanitarne božićne i novogodišnje koncerte. U inat divljaštvu i agresiji, Đelo je svijetu pokazao razliku, kulturom Dubrovčana. Aktivan je bio i u ratnom stožeru. 1992. Nazočan je službenoj audijenciji kod pape Ivana Pavla II u Vatikanu sa dječim zborom Mali raspjevani Dubrovnik. Skladao je domoljubne pjesme „Kad zazvone dubrovačka zvona“,“Sveti Vlaho“ , uz autore tekstova i stihova tadašnjeg dubrovačkog biskupa msgr Želimira Puljića i akademika Luka Paljetka skladao je oratorij De civitate libertatis veritas – Istina o gradu slobode. Ovo djelo se tradicionalno izvodilo na 6.prosinca kada je Dubrovnik najteže razaran.

Đelo Jusić umro je u svojoj 81. godini, nakon duže i teške bolesti. Adio Vam gospar Đelo i hvala!

 

 

Komentari




Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *