Akcijom “kuTI&JA za Caritas” učenici iz 30 škola na razne načine pomogli potrebitima

418

Želeći približiti značenje i djelovanje Caritasa najmlađima te im dati priliku da i oni postanu dio te djelotvorne ljubavi Caritas Dubrovačke biskupije pokrenuo je početkom korizmenog vremena akciju ‘’kuTI&JA za Caritas’’ u suradnji s biskupijskim Katehetskim uredom i osnovnim i srednjim školama na području biskupije.

U provedbi je sudjelovalo 30 osnovnih i srednjih škola, a ukupno je prikupljeno 116.629,11 kn koji je namjenski potrošen u nekoliko programa i projekata. Konkretno, učenici su pomogli s 15.000 kn platiti autoškolu mladim štićenicima Doma Maslina, s 15.255 kn pomogli su  liječenje bolesne djece te djece kojima je potrebna kontinuirana terapija, s 1200 kn platili su školarinu za troje djece slabijeg imovinskog stanja, s 15.000 kn nabavku pomagala za pomoć starijima i nemoćnima kroz program Posudionice medicinskih pomagala te sa 70.174,11 kn kupovinu namirnica za pakete hrane i higijenskih potrepština za 750 korisnika Caritasove pomoći, koja će biti dostatna za 2 mjeseca pomoći.

Pokretanje i provođenje akcije dogovoreno je sa svim školama na početku školske godine, uz odobrenje nadležnih školskih odbora. Sama akcija je započela u ožujku kada su djelatnice Caritasa Dubrovačke biskupije obišle ravnatelje i vjeroučitelje osnovnih i srednjih škola s područja Dubrovnika, Konavala, Primorja i Pelješca i podijelili im Caritasove kutijice namijenjene akciji ”kuTI&JA za Caritas”, a na područje otoka Korčule kutijice su došle posredstvom vrijednih ruku Caritasovih volontera.

Akcija se provodila tako da je svaki učenik na vjeronauku dobio svoju kartonsku kutijicu koju je odnio kući te tijekom korizme prikupljao novac. Na kraju korizmenog vremena, učenici su kutijice donijeli natrag u školu, gdje je ukupno prikupljeno prebrojeno na razini razreda ili škole. Pojedine škole novac su donijele u prostor Caritasa, a ostale su svoju donaciju uplatile na račun Caritasa Dubrovačke biskupije.

‘’Ovom akcijom baš u korizmenom vremenu, koje smatramo razdobljem odricanja, željeli smo, prije svega uz pomoć vjeroučitelja, koji su bili neposredni provoditelji akcija u svojim školama i kojima šaljemo veliku zahvalu, naše najmlađe potaknuti na Dobro, na odricanje od onog našeg ‘malog svakodnevnog’, možda jedne čokoladice ili jedne kave, jedne ili dvije kune tjedno, znajući da time izravno pomažu bližnje u potrebi baš u svojoj sredini”, objasnili su iz Caritasa. “Željeli smo, ovim nazivom akcije, naglasiti da smo svi mi, i ti i ja, zapravo Caritas-djelotvorna ljubav u našem društvu.”

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *