AKTUALNO! Stigao vam je vojni poziv, a niste se odazvali? Evo koliku kaznu ćete platiti!

490

Nakon što je Ministarstvo obrane RH uputilo pozive za oko 18.000 vojnih obveznika za smotriranje u pričuvne postrojbe Oružanih snaga RH te obuke i osposobljavanja, a s ciljem popune šest pričuvnih pješačkih pukovnija, mnogi su se zapitali koje su posljedice ako se poziv za vojsku odbije.

Poznato je kako pričuvnici mogu odgoditi vojno osposobljavanje ili vježbe zbog obiteljskih razloga, zatim u slučaju bolesti, ako se iz njegova kućanstva u isto vrijeme pozivaju dva ili više članova, zbog polaganja ispita, zbog smrti ili teške bolesti u kućanstvu, zbog elementarnih nepogoda i drugih nesreća, zbog korištenja rodiljnog ili roditeljskog dopusta i zbog sklapanja braka, dok osobe koje zbog svojih vjerskih ili moralnih uvjerenja nisu pripravne sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u Oružanim snagama smiju uložiti prigovor savjesti. Prema podacima MORH-a prigovor savjesti zasad su uložila 52 pričuvnika.

No, što je s onima koji se ne odazovu pozivu, a nisu uputili prigovor savjesti. Takvih je pričuvnika oko 6000, a prema Pravilniku, svoje neodazivanje moraju opravdati, a ako su razlozi neopravdani, bit će prekršajno sankcionirani. Predviđene su prekršajne kazne od 1000 do 5000 kuna, navodi Tportal.

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *