ALARMANTNO STANJE U DUBROVNIKU: “Je li za stanje vode u gradu kriva Grabovica?”

475

Grabovica se trebala prestat koristiti već jučer! Pod tim mislim da se trebao prestati odlagati otpad na odlagalištu koje se dokazano nalazi u 3. zoni sanitarne zaštite, u kojoj je apsolutno zabranjeno odlaganje otpada i dozvoljena je isključivo sanacija, bez daljnjeg odlaganja“ – uvodno je rekla potpredsjednica dubrovačkog HNS-a Nataša Gabričević govoreći o dokumentima koje je dobila, a koji dokazuju povezanost dubrovačkog odlagališta otpada i najvažnijeg gradskog izvora vode.

„Pretpostavljam da je ovo došlo do mene u jeku ovih događanja oko onečišćenja vode, ljudi su očito počeli povezivati taj problem s Grabovicom. Uostalom i mene je začudilo što voda nije bila za piće, a nije bilo zamućenja. Počela je nova školska godina, naša djeca su izložena. Ja se osjećam odgovorna, želim upozoriti javnost, jednako kako sam upozoravala odgovorne na potrebu hitnog prestanka korištenja Grabovice“ – naglasila je bivša direktorica Čistoće te dodala kako je sve to već iznijela pred gradskim vijećem te prošloj, ali i ovoj gradskoj upravi. Iako je bila uvjerena kako se napokon krenulo rješavati ovaj ogroman ekološki problem nakon što je donesena odluka o zatvaranju odlagališta, sada misli da nova gradska vlast to ne želi učiniti. Stoga je odlučila javno istupiti kako bi skrenula pažnju na ovaj problem.

“Zavod za javno zdravstvo zna još od 2000.godine kako je Grabovica povezana s Omblom, ali tu mogu nešto poduzeti isključivo Čistoća i Grad. Vi kao mediji isto snosite dio odgovornosti, mislim da je dosta kuloarskih priča. Pročistač koji čekamo je pročistač za mehanička onečišćenja, odnosno za zamućenje. Sasvim drugo postrojenje je potrebno pokrenuti da bi riješilo biološko onečišćenje, kakvom smo svjedočili prošlog tjedna. Pozivam gradonačelnika i gradsku upravu da odmah prestanu odlagati otpad na Grabovici!”, kazala je na Gabričević na današnjoj konferenciji za novinare.

Upravo za mandata Nataše Gabričević počelo se raditi mjerenje sastava graničnih vrijednosti procijednih voda na Grabovici.

„Kada sam vidjela sadržaj iste prvo sam pomislila da je u pitanju provokacija, prepravljeni materijali i slično, ali uvjerila sam se da su to identični dokumenti kakvi su do mene došli dok sam bila u Čistoći“ – rekla je te dodala kako priča s Grabovicom seže u daleku 1982. godinu, dok su već 1996. krenule pripreme za njenu sanaciju i zatvaranje.

„Već od 2002. godine na Internetu nalazimo čitavih niz studija i elaborata koji ukazuju na mogućnost štetnog utjecaja Grabovice na izvorište Omble. Napokon 2003. godine izdaje se građevinska dozvola za sanaciju i zatvaranje Grabovice“ –  objasnila je Gabričević koja je rekla i kako su „svaka daljnja tumačenja o tome kako se treba upravljati procjednim vodama koje se stvaraju u neadekvatnim uvjetima i izlaze izvan okvira laguna direktno u okoliš, svako daljnje zatvaranje očiju i priča o tome da je izdana nova građevinska dozvola, da će se raditi sanacija i zatvaranje Grabovice sljedeće godine“ – suvišni.

Na naš upit o eventualnom izmještanju odlagališta u Lučino razdolje, Gabričević je kazala kako taj projekt smatra zastarjelim.

„Ne mogu šutjeti, u pitanju je zdravlje naše djece, naših roditelja, na kraju i svih naših sugrađana. Iako će iz gradske uprave reći kako se ne može dokazati da je onečišćenje došlo s Grabovice, nažalost činjenice govore kako se ne može dokazati ni da nije“ – rekla je te dodala kako se tijekom proteklog tjedna susrela s bezbroj zabrinutih upita sugrađana na temu “je li za stanje vode u gradu kriva Grabovica?”

 

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *