ANTONIO GRUBEŠA, kandidat Domovinskog pokreta za načelnika Općine Ston: Razvoj Općine stagnira zbog preferiranja pojedinaca!

961

Antonio Grubeša rođen je 1990. u Dubrovniku. Živi u malom ribarskom mjestu Luka, udaljenom 4 km od Stona. Kandidat je Domovinskog pokreta za načelnika Općine Ston i nositelj liste te stranke za Općinsko vijeće.

Trenutno radim u trgovini u Stonu kao mesar, sretno oženjen, ponosni otac dva dječaka i curice. Stariji sin ima nepune četiri godine, mlađi dvije godine, a imamo i curicu od 2 mjeseca.

Što Vas je ponukalo na kandidaturu i zašto baš Domovinski pokret?

Svaki dan gledam što se radi to jest što se sve ne radi u našoj maloj općini, a imamo ogroman potencijal za rad i razvoj. Nekim pojedincima Općina pomogne, a većinu samo lagano otkantaju. Njih nije briga za mlade, budućnost u našoj općini, a ni za našu djecu! Dosta toga znam i iz vlastitog iskustva!
Domovinski pokret mi se pokazao kao stranka koja se bori za sve građane i vjeruje da Hrvatska može postati država u kojoj će mladi ostati, a ne odlaziti kao dosad.

Što zamjerate dosadašnjoj vlasti i kako ocjenjujete rad načelnika Vedrana Antunice?

Zamjerki ima stvarno puno i nema ih smisla sve nabrajati, ali ona koja je možda najbitnija i zbog koje razvoj naše općine stagnira godinama je preferiranje pojedinaca i stavljanje osobnih interesa ispred interesa svih stanovnika.

 

Tko se nalazi na Vašoj listi, jesu li to poznatija imena Vašega kraja?

Općina Ston je relativno mala općina i manje više se svi poznaju tako da mogu reći da su nam na listi većini poznata imena našeg kraja. Složili smo listu ljudi kojima nije problem zavrnuti rukave kada je to potrebno, a to se i pokazalo u raznim radnim akcijama koje smo organizirali zadnjih mjeseci. Napravili smo odličan balans mlađih i starijih kandidata koji nam pomažu sa svojim iskustvom i uvijek imaju neki mudar savjet.

Kad bi postali načelnik Općine što je prvo što biste učinili?

Jedna vrlo bitna stavka u načinu rada vladajuće stranke je djelomično, ako ne i potpuno skrivanje informacija kod donošenja odluka na sjednicama Općinskog vijeća. Osim nekolicine „odabranih“ niti jedan stanovnik općine nema informaciju na što se točno troši općinski proračun. Prva stavka koju želimo promijeniti je potpuna transparentnost i videoprijenos sjednica vijeća kao i izrada web stranice na kojoj će biti vidljiva svaka utrošena kuna po uzoru na grad Split.

Pandemija izazvana korona virusom zahvatila je cijeli svijet i naš je turizam na koljenima. Kako biste privukli turiste, bilo domaće bilo strane u vašu Općinu?

Naša općina je blagoslovljena prirodnim ljepotama, najboljim kamenicama i vinom na svijetu. To svi naši gosti znaju i to je reklama samo po sebi. Ono što nas najviše iznenađuje je činjenica da jako mali postotak naših posjetitelja zna da su naše zidine najduže u Europi i da je samo Kineski zid duža građevina od Stonskih zidina na cijelom svijetu te na takvoj reklami definitivno moramo još bolje raditi.

Kako ocjenjujete ulaganje u sportsku infrastrukturu Općine Ston?

Ulaganja u sportsku infrastrukturu su minimalna. Kao primjer ću vam pokazati moje selo Luka, koje po broju stanovnika ima najveći broj maloljetne djece u čitavoj općini. Prije tri godine tokom izgradnje kanalizacije na rivi uklonjen je boćarski teren uz načelnikovo obećanje da će se isti vratiti čim radovi budu završeni. To se naravno nije dogodilo, igralište još nije napravljeno iako su radovi na rivi odavno završeni. Još bi se dotaknuo svih malonogometnih igrališta koja ne da nisu održavana, nego su u derutnim stanjima. Ograda se raspada, žice vire posvuda, rasvjeta loše radi, golovi su istrunuli. Projekt izgradnje sportske dvorane u Stonu već godinama stagnira iz tko zna kojeg razloga. Izgradnja sportske dvorane mora biti jedan od prioriteta i mi ćemo se svim silama pokušati izboriti za realizaciju tog projekta. Mislim da trebamo više ulagati u sport za našu djecu, jer nažalost sve više djece slobodno vrijeme provodi na mobitelu ili kompjuteru umjesto vani na svježem zraku.

Imate li program za mlade?

Naravno da imamo program za mlade! Izdvojio bih poticajnu stanogradnju, povećanje porodiljne naknade za novorođenčad kao i to da već radimo na tome da pedijatar dođe u našu ambulantu raditi za stalno. Znamo da je manjak pedijatara u cijeloj državi, ali mi ćemo pokušati, nemamo što izgubiti, možemo samo dobiti. Također nam je potrebna i sportska infrastruktura da bismo uopće bili u mogućnosti održavati bilo kakve sportske aktivnosti mladih tokom zime i na tome ćemo raditi kao jednom od prioriteta. Suufinanciranje prijevoza učenicima srednjih škola, razvijanje poduzetništva kod mladih u vidu sufinanciranja kod otvaranja tvrtki i obrta, poticanje organiziranja društvenih događanja te stvaranje noćnog života u Stonu i organizacija koncerata su naš program za koji ćemo se boriti i zalagati.

Smatrate li kako su naši branitelji nepravedno zapostavljeni i što biste učinili po tom pitanju?

Mislim da svi naši branitelji zaslužuju da budu primjer svima kako se bori za svoj narod i svoju djecu. Nažalost svih branitelja, a i nas svih, u našoj državi hrvatsko-srpska koalicija vodi glavnu riječ, a upravo protiv toga su se oni i borili. Mi ćemo kao općina pomoći svim braniteljima Stona, a pričali smo i o tome da otvorimo mali muzej posvećen braniteljima Stona i Pelješca gdje bi bile izložene slike iz rata kao i video projekcije uz neke popratne priče sudionika.

Jeste li zadovoljni privlačenjem EU fondova u Vašu Općinu?

Što znači biti zadovoljan? Jesu li se sredstva iz EU fondova povlačila u našu općinu? Jesu.
Smatramo da se, uz tim stručnih ljudi, može puno više napraviti za razvoj jedne općine, a i države pomoću EU fondova, više nego što se to dosad radilo. Stanovnici naše općine nemaju način za recikliranje otpada iako to želimo i moramo raditi da bi naša djeca mogla imati Zemlju za izgradnju svojeg života. Reciklažni centri su nam neophodni i mogu se financirati iz EU fondova. Također je potrebno poticati razvoj OPG- ova, nautičkog turizma kao i ruralni razvoj, a sve je to moguće sufinancirati pomoću EU fondova. Imamo stvarno jako puno ideja za boljitak općine od kojih su neke možda i nerealne, ali uvijek moramo težiti boljem pa koliko god to komplicirano izgledalo. Najteže je napraviti prvi korak!

Koliko mandata očekujete i jeste li otvoreni za razgovore o postizbornoj koaliciji?

Rano je pričati o mandatima, ali mislim da će stanovnici prepoznati naš rad i zalaganje i dati nam punu podršku kako na ovim, tako i na sljedećim izborima. Zasad je naš dogovor da idemo sami do kraja, a sve ostalo ovisi o biračima. Svakako smo otvoreni za suradnju koja garantira boljitak općine, a ne pojedinca.

S kim ne biste nikada koalirali?

HDZ je već dokazao da radi za boljitak pojedinaca, tako da koalicija s njima ne dolazi u obzir.

Cijeli naš program možete pročitati na facebook stranici Domovinski pokret općina Ston https://www.facebook.com/domovinskipokretSton/

Izađite na izbore i glasajte za promjene i Domovinski pokret, pokret za bolju budućnost općine Ston.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *