ARL I DLJI – OKRUGLI STOL O MOGUĆNOSTIMA KULTURE U DUBROVNIKU

240

U suorganizaciji Dubrovačkih ljetnih igra i Art radionice Lazareti okrugli stol na temu „Prostor za drugačije? Mogućnosti kulture u Dubrovniku“ okupio je sinoć, 10. kolovoza kulturne i kreativne radnike te umjetnike koji su svojim djelovanjem ili nastojanjima vezani za kontekst razvoja i stanja kulture u gradu Dubrovniku. Ovom prigodom u Lazaretima se, među ostalim, razgovaralo o perspektivama razvoja i planiranja kulture, sustavima vrednovanja, kulturnoj hegemoniji i važnosti očuvanja kulturnih institucija, a sudionici su izrazili želju za daljnjim razgovorima o ovim temama.

 

„Ideja za uvrštavanje ovog okruglog stola u program Dubrovačkih ljetnih igara nastala je iz potrebe za širim otvaranjem teme kulture u Dubrovniku tj. nasušnoj potrebi da se tema razvoja kulture u Dubrovniku preseli s margina izvan-institucionalnih, i stručno-znanstvenih diskusija u samo središte institucionalne i mainstream društveno-kulturne scene“ – pojasnila je uvodno moderatorica Ana Žuvela.

 

Postoji li u dubrovačkom kontekstu mogućnost za nastanak i opstanak kulturno-umjetničkog rada koji stvara vrijednosti onkraj standardiziranih mjera uspješnosti; koji otvara mogućnosti za obnavljanje javnog ideala, vrijednosti i prostora kulture kojoj nije cilj tržišna valorizacija te koji se usuđuje kritički dovoditi u pitanje isključivosti u lokalnim postavkama kulture, kulturne politike i upravljanja u kulturi? Pojmovi prostora, mogućnosti i drugačijeg razmatrani su iz perspektive europskih projekata, posebno s naglaskom na iskustvo kandidacije Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture 2020, ali i iz pozicije izvan-institucionalnih organizacija kao i javnih institucija u kulturi.

 

Uz moderatoricu Anu Žuvelu, na okruglom stolu govorili su voditeljica Art radionice Lazareti Srdjana Cvijetić, pomoćnik intendantice Dubrovačkih ljetnih igara za dramski program Saša Božić, voditeljica Ureda za odnose s javnošću i marketing DLJI Karla Labaš, jedan od osnivača i voditelj BADco. kolektiva za izvedbene umjetnosti te dramaturg i izvanredni profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu Goran Sergej Pristaš, dizajner Orsat Franković i arhitektica Ida Polzer, suosnivačica neprofitne udruge Placa – kolektiva za istraživanja o prostoru koja se bavi poticanjem participativnih praksi u osmišljavanju, načinu korištenja i oblikovanju javnog prostora te se zalaže za očuvanje prostora kao društvenog i inkluzivnog resursa.

 

Tretiranje kulture i umjetnosti kao proizvoda dovelo je do iskrivljenog razumijevanja svrhe javnih sredstava koja se ulažu u kulturu i nesporazuma oko cilja tog ulaganja, pa tako kultura postaje investicijom koja se mora isplatiti, što znatno utječe i na način kojim se kulturom upravlja. Problematiziralo se i nedostatne ili nepostojeće kriterije vrednovanja kulture i kvalitete kulturnih događanja jer oni ne mogu biti kvantitativni i očitovati se samo u broju prodanih karata ili broju proizvedenih programa.

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *