ASTRONOMIJA U GALERIJI: Tko je sve teleskopom tražio nebeska tijela (FOTO)

333

U sklopu obilježavanja Svjetskog tjedna svemira i održavanja 333. znanstvenog simpozija Međunarodne astronomske unije, Zajednica tehničke kulture Dubrovnik organizirala je predavanje ‘U potrazi za prvim zvijezdama u svemiru’ predavača dr. sc. Vibora Jelića, astrofizičara sa IRB-a, večeras u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Vibor Jelić objasnio je razliku između astronomije i astrofizike.

– To je zapravo više u nazivlju. Astrofizika bi više bila fizika povezana sa svemirom, a astronomija je općenitiji pojam koji bi uključio promatranje neba, ne nužno u profesionalne i istraživačke svrhe. Večerašnje predavanje namijenjeno je svima: djeci, mladima, početnicima koji imaju predznanje. Moj princip je uvijek neke stvari malo detaljnije objasniti, neke ne toliko, pa onda izazovete efekt radoznalosti kod publike – objašnjava Jelić.

Što se tiče interesa kod djece za promatranje neba, Jelić smatra da je manji nego prije, ali kako je potrebno djeci ponuditi alternativi sadržaj primjenjen dobi i generaciji interneta te ih na neki način animirati.

Ivan Sardelić, predstavnik Astronomske udruge Korčula, jedino ovakve Udruge od Splita prema dolje, su suorganizatori ovog događanja.

– Dosad smo tri puta bili u Dubrovniku, prvi put na zidinama bilo je vrlo atraktivno, drugi put na Stradunu u podne kad smo gledali tranzit Venere preko Sunca i ovo je treći. Objasnit ćemo ljudima što je teleskop i kako se radi s njim, promatrat ćemo Saturn, Mjesec i još neke planete – rekao je Sardelić dodavši kako interes postoji među mladima, ali kad treba preći na konkretne akcije i izdvojiti više vremena, puno njih otpadne.

– Mladima bi poručio ako imaju vremena, ako ih interesira sve što je daleko i nepoznato, ovo je prava stvar za njih.

Nakon predavanja u 19.30 sati slijedilo je promatranje noćnog neba s tarace UGD u organizaciji Astronomske udruge Korčula. 

Institut Ruđer Bošković u suradnji sa Sveučilištem u Groningenu, Nizozemska, organiziraju 333. znanstveni simpozij Međunarodne astronomske unije pod nazivom ‘IAUS 333: Peering towards Cosmic Dawn’ u Dubrovniku, od 2. do 6. listopada 2017. godine. Na simpoziju se očekuje 150 sudionika.

Simpoziji Međunarodne astronomske unije (IAUS) su prestižni i prepoznatljivi znanstveni sastanci – konferencije, koji svake godine pokrivaju devet različitih tema iz područja astrofizike. Ovo je ujedno i prvi znanstveni simpozij Međunarodne astronomske unije u Hrvatskoj, koji ima veliku važnost za znanstvenu zajednicu u Hrvatskoj.

Simpozij će se baviti temom istraživanja kozmološke zore (engl. Cosmic Dawn, CD) i epohe reionizacije svemira (engl. Epoch of Reionization, EoR), perioda u kozmološkoj povijesti u kojem su nastale prve ‘zvijezde’ u svemiru, te su svojim zračenjem ionizirale prožimajući međugalaktički plin.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *