Avramopoulos Šuici: Važno nam je da i Hrvatska bude dio Schengena

192

Zastupnica Dubravka Šuica, u ulozi potpredsjednice Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, sudjelovala je na godišnjem sastanku predsjednika odbora Europskog parlamenta i kolegija povjerenika Europske komisije. Teme sastanka bile su međuinstitucijski odnosi, bolja regulacija zakonodavstva i pravosuđa, pitanje migracija i unutarnjih poslova, a prisutni povjerenici na sastanku bili su potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za bolju regulativu, međuinstitucijske odnose, vladavinu prava i Povelju o temeljnim pravima Frans Timmermans, povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos, povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Věra Jourová te povjerenik za sigurnosnu uniju Julian King.

Dubravka Šuica, izvjestiteljica u ime grupe zastupnika europskih pučana (EPP) za izvješća „Uspostava, djelovanje i primjena Schengenskog informacijskog sustava (SIS) u području graničnih kontrola“ i „Primjena Schengenskog informacijskog sustava za vraćanje državljana trećih zemalja s nezakonitim boravkom“ uputila je pitanje povjereniku Dimitrisu Avramopolousu o napretku i budućnosti Republike Hrvatske u Schengenu, na što je Avramopolous istaknuo kako Komisija ulaže maksimalan trud da Hrvatska što prije ispuni kriterije te je naglasio kako će Komisija podržati hrvatsko pristupanje Schengenu.

„Tema primjene Schengenskog informacijskog sustava od iznimne je važnosti imajući u vidu situaciju s migracijama i rastućim pojavama terorizma koje zahtijevaju pojačanu kontrolu granica, a time dovode Hrvatsku u fokus interesa budući da smo trenutno vanjska granica Europske unije, ali ne i schengenskog prostora“, naglasila je Dubravka Šuica.

Da je hrvatsko uključivanje u Schengen u interesu cijele Europske unije a ne samo Hrvatske svjedoči i govor predsjednika Europske komisije o stanju Europske unije na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u rujnu u Strasbourgu u kojem je naglasio da Hrvatska što prije mora pristupiti Schengenu kako bi se osigurala zaštita vanjske granice Europske unije.

Zastupnica Šuica izrazila je zadovoljstvo Junckerovim govorom:

„U jeku izazova poput Brexita, terorizma, migracija i sigurnosnih pitanja, zalažem se za aktivno sudjelovanje Europske unije u procesu stvaranja bolje Europe. Smatram kako je Junckerov govor objedinio sve ciljeve za koje se mi hrvatski zastupnici borimo u Europskom parlamentu, a pristupanje schengenskoj zoni naš je najveći prioritet“, izjavila je Šuica.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković naglasio je kako je strateški cilj Vlade ulazak u schengenski prostor, pojasnivši da bi se time ukinuo nadzor na unutarnjim europskim granicama te bi se potaknula i sloboda kretanja roba, usluga i ljudi. Također, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako bi Hrvatska sljedeće godine trebala ispuniti tehničke kriterije za ulazak u Schengen.
Pitanja i teme koje će dominirati i u sljedećoj godini su svakako pitanja migracija, terorizma i sigurnosti Europske unije, a schengenska zona zajedno sa eurozonom predstavlja stup opstanka Unije.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *