Blokirani građani privremeno mogu odahnuti

428

Blokirani građani po svemu sudeći barem privremeno mogu odahnuti:  iz Hrvatske javno bilježničke komore(HJK) potvrđuju da su svim javnim bilježnicima dali naputak o pridržavanju preporuka koje je notarijatu uputilo Ministarstvo pravosuđa i uprave RH u okviru svog prijedloga da se dostavljanje ovršnih predmeta nakon aktiviranja ovrha na vjerodostojnim ispravama provede u tri faze, o čemu su mediji već izvijestili. No, sad se  dozanje i kako će bilježnici reagirati jer preporuka nije obvezujućeg karaktera; naime, pritom uvažavajući socijalni i ekonomski aspekt pogođenih građana u situaciji trajanja epidemije Corona 19 virusa, stvorena su očekivanja da će se svi hrvatski notari držati preporuka pravosudnog resora.

Kako se u prvim ocjenama može čuti, izgledno je da će to spriječiti crni scenarij u vidu brojke od oko 400.000 evidentiranih blokiranih građana čim mjere popuste, pa bi tsunami ovrha najvećim dijelom tako trebao biti izbjegnut. Na ostalim rješenjima ovršne ‘rak rane’, dok se čeka najavljeni gospodarski oporavak koji jesam po sebi  presudan faktor te uz zakonske izmjene ovrhe na temelju vjerodostojne isprave najavljene u hitnoj proceduri, trebaju se angažirati i sami ovršenici i ovrhovoditelji, npr. u eventualnim dogovorima o obročnoj otplati i sličnim nagodbama. Istodobno je kao novi znak za uzbunu odjeknuo podatak koji iz bilježničke komore  po prvi put  iznose, a to je da se najveći dio novih ovrha tijekom šestomjesečnog razdoblja zastoja u provođenju, ali ne i u zaprimanju  ovršnih prijedloga, od njih ukupno nešto više od 170.000 odnosi na nova dugovanja građana za utrošak vode, plina, električne energije te telefonske usluge. Naime, to ukazuje na novu problematiku ovršenika jer se pored oko pola milijuna građana koji kao zaposlenici preko svojih poslodavaca primaju potpore u iznosu 4000 kn za očuvanje radnih mjesta, pojavljuju i novi kandidati za blokadu računa iz redova onih koji su ostali bez posla i nezaposlenih.

Prema Komorinom priopćenju, pravosudni resor je  temeljem ranije najavljenih mjera, javnobilježničkoj komori dostavilo prijedlog postupanja u ovršnim predmetima nakon 18. listopada, dok je  Komora je svim svojim članovima, točnije na oko 320 javnobilježnička ureda diljem Hrvatske, dostavila prijedlog Ministarstva o donošenju i otpremanju rješenja o ovrsi u predmetima u kojima je uslijed posljedica epidemije COVIDA-19 propisan zastoj ovršnih postupaka do 18. listopada 2020. kako bi javni bilježnici postupali uvažavajući stav i intenciju Ministarstva, sukladno propisima i iznimnim okolnostima.

„Ministarstvo predlaže dostavljanje ovršnih predmeta u tri faze, prema sljedećim rokovima: u prvoj do 19. listopada dostavljaju se rješenja donesena po prijedlozima koji su zaprimljeni zaključno s 30. lipnja 2020., u drugoj do 20. studenog dostavljaju se rješenja donesena po prijedlozima koji su zaprimljeni zaključno s 31. kolovoza 2020 I u trećoj do 20. siječnja dostavljaju se rješenja donesena po prijedlozima koji su zaprimljeni zaključno s 18. listopada 2020. Potrebno je naglasiti da javni bilježnici temeljem vjerodostojne isprave nikada ne provode samu ovrhu, iako se to često krivo percipira u javnosti“, navode iz Komore pojašnjavajući da je u razdoblju dok je trajao zastoj  u notarijatu zaprimljeno oko 170.000 prijedloga za donošenje rješenja o ovrsi te se najveći dio tih  odnosi na dugovanja građana za utrošak vode, plina, električne energije te telefonske usluge, ali je znatan broj i prijedloga koje podnose pravne osobe protiv pravnih osoba, odnosno poduzeća kojima druga poduzeća nisu platila isporučenu robu ili izvršene usluge.

poslovni.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *