Božićni domjenak i predstavljanje božićnog drvca u Umjetničkoj galeriji

474

Umjetnička galerija Dubrovnik organizira božićni domjenak u Centralnoj dvorani u utorak, 19. prosinca u 19 sati na kojem će se predstaviti prigodno božićno drvce, rad umjetnice Marijane Vukić Pende.

Dubrovačka je umjetnica provela pet dana u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik radeći na božićnom drvcu čija je osnova metalna konstrukcija izrađena u TUP-u čime umjetnica i dalje nastavlja svoje dugogodišnje djelovanje u svrhu prezentacije i očuvanja svega onoga što je TUP nekoć bio Dubrovčanima. Tvornica koja se danas zove ”tvornica ugljenografitnih i elektrokontaktnih proizvoda” u dubrovačkom je kolektivnom sjećanju duboko ukorijenjena te se ovdje još i danas proizvodi i izvozi, ali u manjim razmjerima. Upravo u ovim proizvodnim pogonima Vukić Pende pronalazi inspiraciju reciklirajući proizvodni asortiman: željezo, bakar, crni grafit, industrijsku prašinu, plastiku, koje onda koristi kao ready made materijal za svoje skulpture.

U svojim kiparskim radovima umjetnica naglašava ulogu svjetlosti, odnosno njenu prisutnost i odsutnost. Umjetnička galerija Dubrovnik, prepoznajući kvalitetu radova koji izborom materijala nameću jednu društvenu kontekstualizaciju i postavljanje brojnih pitanja o industriji, prošlosti i sadašnjosti te na kraju i o ulozi umjetnosti, pozvala je dubrovačku umjetnicu Vukić Pende kako bi izradila posebno božićno drvce u Centralnoj dvorani Vile Banac. Vila Banac, gdje je smještena današnja Umjetnička galerija Dubrovnik uspostavlja dijalog s radovima Vukić Pende jer i sama zgrada, nekadašnji dom dubrovačkog brodovlasnika Boža Banca čija je gradnja završena 40-ih godina 20. stoljeća, predstavlja spoj tadašnje visoke industrije i promišljene arhitekture. Atmosfera reprezentativne obiteljske palače ponovno će se oživjeti na sutrašnji dan povodom domjenka kada će se upaliti kamin u Centralnoj dvorani. 

Biografija:

Marijana Vukić Pende rođena je 1973. godine u Dubrovniku. Upisuje se 2002. godine na Accademia delle Belle Arti u Veneciji gdje je pohađala kiparsku klasu prof. Andrea Grassija i Roberta Pozzobona. Diplomirala je kod prof. Nicole Cisternina s radom ”Arte e musica contemporanea” 2008. godine. Izlaže od 2003. godine te je održala šest samostalnih i sudjelovala na dvadesetak skupnih izložbi. 2008. godine bila je na rezidencijalnom boravku u Frankfurtu (Kulturamt Frankfurt), a javna skulptura joj je postavljena na graničnom prijelazu Sant Andrea Standrez – Gorizia, Slovenija – Italija. Živi i radi u Dubrovniku.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *