Božićni koncert Folklornog ansambla Linđo

392

Hrvatske pučke božićne pjesme, koje su zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, najljepši su dio slavlja rođenja malog Isusa. One se pjevaju u crkvama diljem Hrvatske, ali i u domovima, obiteljima, tamo gdje i jest pravi izvor naše vjere, običaja i svega onoga što jesmo. I Folklorni ansambl Linđo je obitelj, na to smo jako ponosni i to ćemo uvijek čuvati.

U dubrovačkoj vjerskoj, kulturnoj i povijesnoj tradiciji kolendavanje je prvi put zabilježeno 1272. godine. Bio je to način čestitanja, ali i znak približavanja Božića knezu i crkvenim velikodostojnicima. U dubrovačkom se puku ustalila izreka „Sveta Kate kokošica – mjesec dana do Božića“, što se u narodu tumačilo da je došlo vrijeme u godini kada se mogu pjevati kolende i božićne pjesme, naravno izvan liturgije. Upravo zbog činjenice da je kolendavanje u dubrovačkom kraju do dan danas zadržalo bitne tradicijske elemente, a poštuju ih stanovnici svih dobnih skupina (osobito djece) osiguravajaći tako prijenos i čuvanje tradicije, isto ima svojstvo nematerijanog dobra i kao takvo je upisano u registar kulturnih dobara u Republici Hrvatskoj.

Na koncertu koji će se održati u srijedu 20.12.2023. godine u 20 sati u franjevačkoj crkvi Male braće će nastupiti muška i mješovite klapa te mješoviti zbor kao i orkestar Folklornog ansambla Linđo. Orkestar je pripremio voditelj Enes Omerčahić, a voditelj zbora i Linđovih klapa i dirigent na koncertu će biti Vedran Ivanković.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *