Božinović se izjasnio o popuštanju mjera: Sve se produžuje, osim jedne iznimke

1109

Na početku konferencije za medije, zamjenica ministra Beroša Vera Katalinić Janković izvijestila je o današnjim brojkama.

Nakon nje govorio je epidemiolog Bernard Kaić: “Imamo incidenciju 443, to je još uvijek visoko. Na 22. mjestu smo po incidenciji u EU. Imamo pad od 37%, to je značajan pad, ali ne treba se time zanositi jer još uvijek su brojevi novozaraženih jako visoki. Za očekivati je da će sve ići na bolje. Primijenjeno e više od milijun i 200 tisuća doza cjepiva. Ako se sjetite onih semafora EK, sve naše županije su u crvenom, ali Istra bi uskoro mogla preći u narančasto, a ove sjeverne su u tamnocrvenom. Od prstiglih prijava nuspojava dvije se smatraju ozbiljnima.

Naveo je kako su među županijama velike razlike u incidencijama, koje su još uvijek visoke u sjevernim županijama i Gradu Zagrebu. Najniža je incidencija u Virovitičko-podravskoj i Istarskoj županiji.”

Vili Beroš je potom izvijestio o situaciji u bolničkom sustavu: “Smanjuju se kapaciteti predviđeni za covid bolesnike. To je dobar pokazatelj, no opuštanja nema i ne smije biti. Procijepili smo 29% odraslog stanovništva, ali jasno je da je proces dinamiziran dolaskom većeg broja doza, on se nastavlja i u budućnosti, zato je potreban odgovor zdravstva da se te doze i utroše. Kad uzmemo u obzir i one koji su stekli prirodni imunitet, vjerujem da ćemo do kraja lipnja doseći opseg cijepljenja od 55-60 posto. Sve je više cijepljenja u tvrtkama.

Sudjelovao sam u cijepljenju na masovnim punktovima. Ti punktovi su optimilan odgovor. Jedino zajedničkim naporima možemo odgovoriti na izazove”, rekao je i zahvalio svima koji se cijepe te pozvao sve koji to nisu, da se cijepe.

“Posebno me brine što su pristune kalkulacije da bi bilo bolje cijepiti se najesen. To je pogrešno, danas odlučujemo o svojoj budućnosti. Cijepite se već danas. Zasad imamo potvrđeno više od 330.000 termina za cijepljenje. U posljednjih 9 dana značajno je narastao broj naručenih, i to 49%. To ukazuje na dobru organizaciju cijepljenja. Tako se odmah potroši sve što stigne. Svaki nedolazak na cijepljenje atvara problematiku u daljnjem planiranju cijepljenja. Putem platforme Cijepise prijavilo se 243.012 građana, od toga cijepljeno je 123.012 osoba”, rekao je i zahvalio liječnicima obiteljske medicine.

Osvrnuo se na primjer 8-godišnjeg dječaka s multisistemskim sindromom kao posljedicom zaraze. “Priključili su dijete na ECMO uređaj i ono je sad na odjelu van životne opasnosti. To je još jedan primjer koji pokazuje da sustav funkcionira.”

Alemka Markotić je rekla da daje potporu onome što je Beroš rekao vezano uz cijepljenje i da će se Klinika uključiti u cijepljenje. “Važno je dodatno osvijestiti značenje cjepiva, u prvom redu mRNA cjepiva. EK je odlučila da će u sljedećem razdbolju dogovoriti kompletnu distribuciju i kupnju od Pfizera što znači da će biti distribuirano govoto isključivo mRNA cjepivo. Razlog nije u tome da vektorska cjepiva nisu kvalitetna, nego je bilo problema u distribuciji. mRNA je revolucionarna tehnologija, omogućila je prvo cjepivo protiv covida.

Davor Božinović govorio je o popuštanju mjera: “Stožer je donio odluku o produženju mjera koje vrijede na nacionalnoj razini. Iako već gotovo mjesec dana bilježimo pozitivan trend, nije još došlo vrijeme za ublažavanje mjera jer se još ne možemo opustiti. Jedina promjena je u odluci o privremenoj zabrani ograničavanja prelaska granice gdje se izuzeće od obveze PCR-a ili karantene za preboljele produžava na 6. mjeseci od cijepljenja.

Zagrebački je stožer tražio produljenje mjera koje su na snazi, i to do 31. 5.”

“Do određenog popuštanja može doći od 1. lipnja”, dodao je.

O pilot-projektu simulacije svadbe rekao je: “Za razliku od prvog projekta, ovdje će biti i osobe koje su preboljele covid i one koje imaju test ne stariji od 48 sati. Svi će biti testirani PCR testom nakon tjedan dana. Bit će još nekih događaja. Danas su nam se javili organizatori nekog kongresa gdje ćemo pratiti kako organizirati događaje s većim brojem sudionika pod uvjetom da je okruženje sigurno.

poslovni.hr

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *