Četiri Pelješka kantuna: Spoj prirode i vrhunske gastronomije

642

Naš je Pelješac po veličini drugi hrvatski poluotok, bogat maslinama i vinom, sa gotovo najviše sunčanih dana u Hrvatskoj. Skrovite uvale, mirisi mora, bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta, gastronomski užici, sve to ga čini posebnim.

Na Pelješcu možete dotaknuti i dašak povijesti, ostatke Ilira koji su ga nekada naseljavali, pa odmah do Nakovana pronaći i ilirsko svetište.

Čim stupite na pelješko tlo, promislite „kako blizu, a tako daleko“, jer vas samo sat i po od dubrovačke vreve dočeka mir, tišina i nedotaknuta priroda.

Slobodan Vukotić već godinama vođen ljubavlju prema rodnom kraju želi ostatku svijeta pokazati ovaj divni poluotok i prezentirati ga onako kako zaslužuje. Naime, kao vlasnik putničke agencije Travel plan osmislio je izlet „Four corner desert adventure“ ili slobodno prevedeno, tura po četiri pelješka kantuna. Ta četiri kantuna su Blaževo, Ponikve, Ston i Brijesta.

Prvi pelješki kantun koji se obilazi u ovom izletu je u Ponikvama u vinariji Ledinić, drugi u Blaževu, u uzgajalištu ribe i školjki „Đido“, Ivice Glavora. Ono što „Đida“ čini zaista drugačijim jest vađenje šampanjca iz mora. Imaju i drveni brod koji je podvodni „wine shop“, što je zaista jedinstvena atrakcija.  Treći kantun je u konobi Feral u Brijesti, u vlasništvu obitelji Božović, gdje se možete doista bogovski pogostiti svim domaćim delicijama ovoga područja, a dezert je na četvrtoj lokaciji u Stonu, gdje se možete počastiti poznatom slasticom ovoga kraja, Stonskom tortom.

„ Dovodimo ovdje grupe iz Kanade, Australije, evo danas imamo 25 Amerikanaca. Organizirat ćemo i školu kuhanja pa će naši gosti učiti kako se otvaraju kamenice, peče riba na gradelama ili priprema buzara od mušula.“, kaže nam Vukotić.

Organizaciji izleta priključio se i Tomislav Čorić, odnosno agencija Epic Croatia, koja se bavi avanturističkim turizmom. Tako su upravo biciklisti bili Amerikanci, koje je Vukotić spomenuo.

Što reći, osim da Pelješac svakako morate posjetiti i to sve njegove kantune. Naš je poluotok istinski- raj na zemlji.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *