ĆORIĆ NAJAVIO: Radna skupina zbog Malostonskog zaljeva, a zajedničkom akcijom protiv plutajućeg otpada

356

Sastanak župana Nikole Dobroslavića te čelnika jedinica lokalne samouprave s područja Dubrovačko-neretvanske županije s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem na temu mogućnosti EU sufinanciranja projekata gospodarenja otpadom, održao se danas u Palači Ranjina.

Razgovaralo se o nekoliko prioritetnih tema, kazao je ministar Ćorić te naveo najvažnije među kojima su gospodarenje otpadom te sastanak s ministrima Crne gore i Albanije zbog problema otpada.

–  2018. godina je iz naše perspektive godina kreiranja infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom i danas smo iskoristili priliku da jedinice lokalne samouprave informiramo o našim planovima i natječajima koje su bili ili će biti objavljeni. Oni će nam omogućit izgradnju infrastrukture, kako za izdvajanje na kućnom pragu, tako i reciklažnih dvorišta, sortirnica. Tu je čitav niz aktivnosti koje ćemo s naše strane poduzeti, a koje su u pravilu financirane od strane EU, u pravilu 85 posto kako bismo zajedno s jedinicama lokalne samouprave dostigli cilj koji RH stoji kao prioritet, a to je 50 posto odvojenog komunalnog otpada do 2023. godine – istaknuo je ministar.

Dodao je kako se razgovaralo i o Centru za gospodarenje otpadom Lučino razdolje.

– U fazi smo izrade fisibility studije za taj Centar, očekujemo da bi trebala biti gotova za otprilike dva mjeseca i taj projekt ide dalje. Izgradnja centara za gospodarenje otpadom u RH nema alternativu te se nadam da će do kraja 2018. godine biti izgrađen dobar dio infrastrukture – rekao je ministar Ćorić.

Što se tiče otpada koje dopluta iz Albanije i Crne Gore, ministar je kazao kako su to ‘scene koje se žele izbjeći u narednom razdoblju i kako treba prevenirati’.

– Upravo zbog toga Ministarstvo je stupilo u kontakt s kolegama iz Crne gore i Albanije jer smo zajedno suočeni s tim problemom i vjerujemo da naš sutrašnji sastanak koji ćemo održati u Dubrovniku će nam pomoći da dođemo do nekih zaključaka koji će nas voditi u smjeru zajedničke akcije. Ministarstvo ima neke ideje i držimo da susjedna Crna gora i Albanija mogu računati na određenu pomoć kako bi se prevenirale scene kojima smo svjedočili prošle godine – izjavio je ministar zaštite okoliša i energetike.

Na upit hoće li uvažiti mišljenja struke obzirom da su struka, studija za more i arhitekti rekli ‘ne’ građenju turističkog naselja u Malostonskom zaljevu koji su previđeni prostornim planovima, naglašavajući kako će to biti presedan ukoliko se krene graditi, Ćorić je odgovorio kako će biti formirana radna skupina stručnjaka iz Ministarstva, ali i šire javnosti koja će dati svoje mišljenje.

– Svaki potencijalni projekt u RH mora zadovoljiti određene standarde, od toga investitor ne može pobjeći. Slijedit ću sugestije svog sektora za zaštitu prirode i temeljem toga Ministarstvo će formirati svoje mišljenje. Stručnjaci koji će procjenjivati utjecaj ovog projekta na okoliš će dati svoje mišljenje kao i kod ostalih projekata – kazao je Ćorić.

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako struka nije rekla ‘ne’ tom projektu ‘jer da je rekla ne, ne bi bio u Prostornom planu’. 

– Institut za more je rekao svoje mišljenje, a procedura kojom se određene investicije mogu unijeti u Prostorni plan je ispoštovana. Sve što je u Prostornom planu ima potrebne suglasnosti zaštite okoliša kao i sve druge suglasnosti. Dio struke možda ima drugačije mišljenje – kazao je Dobroslavić.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *