Crna Gora logorašima iz Morinja mora isplatiti 1.430.000 eura odštete

297

U narednih deset dana Vlada Crne Gore mora isplatiti odštetu po tužbama više od 200 Hrvata koji su bili zatočeni i mučeni u logoru Morinj u Boki Kotoroskoj 1991. i 1992. godine, prenose crnogorski mediji. Crna Gora prema presudi suda žrtvama mora isplatiti oko 1.430.000 eura, a odvjetnik logoraša iz Morinja, Zdravko Begović kazao je kako je isplata u velikom broju predmeta već počela, a najavio je ireviziju odluke o iznosu odštete logorašima i to pred sudom u Strasbourgu. Država je usvojila skoro sve tužbene zahtjeve žrtava, zbog čega je donosena odluka o isplati. 

Za isplatu odšteta po presudama koje su postale pravosnažne, Vlada ima rok od deset dana. 

U vojnom centru Morinj bivše Jugoslavenske narodne armije, koji je bio pretvoren u logor, bilo je zatvoreno najmanje 250 državljana Hrvatske nakon srpsko-crnogorskih napada na dubrovačko područje 1991.
Nakon što je prizivni sud odbio žalbe Vrhovnog državnog tužilaštva i branitelja Iva Gojnića, Špira Lučića, Iva Menzelina i Bora Glizića, osuđenih za nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima, nekadašnji logoraši iz Morinja podnijeli su tužbe.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *