“Da se mene pita, ne bi vi hodali u nijednoj koloni. Za mene ste vi izdajnici ovog naroda.”

1950

Težak je ovaj dan, emocije su nagomilane. Konvoji ljudi, s vrećicama u kojima je sakupljeno ono što je od života ostalo. Naokolo leševi mrtvih majki, žena i djece. Izdajnički susjedi koji su prokazivali susjede Hrvate i osuđivali ih na smrt.

Na smrt su mirisale te devedesete i današnje ih generacije ne mogu ni zamisliti. Oni koji su ih doživjeli, nikad ih neće zaboraviti.

Ipak, tada smo znali što nam je sveto. Znali smo tko nam je neprijatelj. Znali smo tko su izdajnici, imenom i prezimenom. Znali smo cijeniti ono što vrijedi. Danas smo narod pobrkanih prioriteta, izdani, opljačkani i nasamareni na sve moguće i nemoguće načine.

Svi znamo one koji su tih devedesetih u kojima se umiralo, pokapalo i plakalo odlazili u neke Njemačke i poslije tog rata se vraćali. Oni koji ne vole ništa hrvatsko osim hrvatske kune.

Neki su u to vrijeme imali sinkope. Anemije. Ti isti danas polažu vijence i fotografiraju se u koloni sjećanja. Oni kažu kako rade na pomirenju. Kako je to smjer kojega se treba držati. S kim rade na pomirenju, sa Stanimirovićem, Vučićem, Pupovcem, Anjom Šimpragom? Onom Anjom koja izjednačava žrtvu? S onima koji podržavaju ratne zločince i koji nam žele sve samo ne dobro? S onima koji bi nam, sigurna sam, sutra ujutro prislonili čakiju pod vrat da mogu?

Kako radite na pomirenju? Tako što ste zaboravili i zanemarili svaki zločin koji su napravili srpsko-crnogorski monstrumi? Radite na pomirenju tako što niste napravili ništa kako bi se pronašla ubijena, silovana i mučena tijela naših ljudi? Radite na pomirenju tako što plaćate iz hrvatskog proračuna slavljenje pokolja Hrvata u Srbu?

Nisam čula, ako se dogodilo, molim neka me netko obavijesti: je li ijedan ratni zločinac koji radi u državnim službama dobio otkaz ili zatvoren? Nisam čula da ste ikada udarili po ruci Miloradu Pupovcu kojeg se danas sve pita.

A znate sve. Znate tko je ubijao našu djecu. Znate tko je silovao naše žene. Znate vi puno toga, ali niste po tom pitanju napravili apsolutno ništa!

Da se mene pita, vi ne bi hodali u nijednoj koloni. Da se mene pita, vi bi odgovarali jer nekažnjavanje zločina je gospodo zločin! I pravljenje naroda budalama, isto tako….

Za mene ste vi izdajnici ovog naroda.

Nisu za ovo pali. Nisu pali da nam prijatelji neprijatelja vode državu. Nisu pali za ovakvu Hrvatsku.

Sigurna sam kako su je ljepšu i bolju sanjali.

Zaslužili su da uradite sve kako bi našli njihove posmrtne ostatke, osudite one koji su odgovorni za nezapamćene zločine. Onda tek možete hodati u kolonama sjećanja, na ovaj tužni datum kada su pokušali ubiti Hrvatsku.

Uvijek mi padne na pamet jedan transparent kojeg sam vidjela u Vukovaru: 1991. su nas ubijali Srbi, od 1991. ubijaju nas Hrvati.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *