DAN PROŠIRENJA EU Župan Dobroslavić: Nema i ne smije biti zamora ni s jedne strane u postupcima proširenja EU na zapadni Balkan

287

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je u radu konferencije Dan proširenja EU-a koja se u organizaciji slovenskog Predsjedništva Vijećem EU-a i Europskog odbora regija kao jedinstveni godišnji događaj odvija putem interneta. Rasprave se vode o ulozi regija i gradova u procesu pristupanja EU-a i putovima održivog oporavka u zemljama zapadnog Balkana.

Župan Dobroslavić sudjeluje u panelu s direktorom odjela Europske komisije za europsko susjedstvo i pregovore o proširenju Maciejom Popovskim te državnim tajnikom iz ministarstva vanjskih poslova Republike Slovenije Gašperom Dovžanom. U svom izlaganju župan Dobroslavić nagasio je da nema i ne smije biti zamora ni s jedne strane u postupcima proširenja EU-a na zapadni Balkan te dodao: “Sve zemlje zapadnog Balkana trebale bi postati članice EU, ali sve moraju prethodno ispuniti sve kriterije za pristupanje. Potrebno je ustrajno raditi na uklanjanju nedostataka u funkcioniranju demokracije u zemljama proširenja, u pogledu vladavine prava, slobode medija te borbe protiv korupcije, a posebno na normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, provedbe odluka sudova o izbornim zakonima i uspostavljanju jednakopravnosti konstitutivnih naroda u BiH. Nužno je što prije otvoriti pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom s obzirom da je utvrđeno da su te zemlje ispunile zadane kriterije za taj iskorak i s obzirom da je to bilo obećanje od strane EU tim zemljama”.

Župan Dobroslavić je također istaknuo važnost uključivanja lokalne i regionalne samouprave u sve pristupne procese, ali i u planiranje i kontrolu korištenja instrumenata EU pomoći u zemljama korisnicama kao što su Gospodarski i investicijski plan ili IPA III program. Zelena i digitalna transformacija važan su segment planova za zemlje proširenja, a digitalna se transformacija potvrdila i proširila svoju primjenu već u vremenu pandemije COVID-19 kroz koju prolazimo, zaključio je na kraju izlaganja župan Dobroslavić.

Uz stručnjake i predstavnike iz vodećih institucija Europske unije na konferenciji su sudjelovali predstavnici mreža udruga lokalne i regionalne samouprave te dužnosnici lokalne samouprave iz Srbije, Albanije i Turske.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *