Dan sjećanja na zatočenike srpsko-crnogorskih logora

1707

Današnji dan se obilježava kao Dan sjećanja na zatočenike neprijateljskih logora tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj, a kao spomen na razmjenu zarobljenika koja se dogodila kod Nemetina, 14. kolovoza 1992. Tog dana iz srpskih logora oslobođeno je 714 branitelja i civila. Odluku o obilježavanju tog dana donio je Hrvatski sabor tek 2010.

Kroz srpsko-crnogorske logore prošlo je čak 30 000 osoba, od kojih je ubijeno ili podleglo posljedicama oko 300 ljudi. Najmlađa žrtva ubijena u logoru imala je samo 6 mjeseci, a najstarija 104 godine. Mučeni su najsvirepije načine, premlaćivani, omalovažavani, izvođeni na lažna strijeljanja, silovani.

I danas se za čak 804 zatvorenika ne zna mjesto zatočenja, a neki izvori kažu kako su neki od tih ljudi i danas živi i nalaze se u Srbiji kao srpski robovi.

Kroz srpsko-crnogorske logore Morinj i Bileću prošla su 292 zarobljenika s našeg područja. Neprijateljska vojska zatvarala je branitelje, civile, čak i maloljetnu djecu. Od posljedica zlostavljanja umrli su Jako Obrad, Antun Čagalj, Miho Brailo i Nikola Brajić.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *