DANAS BI JOJ BIO ROĐENDAN: Vukovarska Majka hrabrost-Kata Šoljić

268

Kata Šoljić rođena je na današnji dan, 23. veljače 1922. u Donjem Vukšiću kod Brčkog.  U Drugom svjetskom ratu su joj strijeljani brat i tri polubrata. Oca je Kata izgubila kad je imala 13 godina, a majku malo kasnije.

Rodila je šestero djece: Niku, Ivu, Miju i Matu, te kćeri Maru i Anu.

Najstariji sin Niko ubijen je u Srijemskoj Mitrovici,  Mijo je ubijen u kukuruzištu, u Srijemskim Čakovcima od “komšijine“ ruke. Ivo, zapovjednik Mitnice, nestao je u proboju u Dunavu.  Mato je ubijen u napadu na vojarnu.

U ratu bili su i kći Marija i zet Stjepan Barišić, zet Ivan Vukojević, unuci Zoran, Franjo, Anto i Toni. Kći Marija sa svojom obitelji prošla je teško zatočeništvo Srijemske Mitrovice. Drugog zeta zahvatila je smrt u proboju. Kći Ana ostala je sama s dva sina.

“Ni jednog tijela, ni jednog groba nad kojim bih zaplakala. No, moji sinovi svoje živote nisu dali uzalud. Ostali su da brane svoj grad, takvi su bili moji sinovi.”, govorila je Kata Šoljić, dok nije mogla naći tijela svojih sinova.

Trebalo joj je punih dvanaest godina da ih pronađe.

Najstariji sin Niko, pronađen je gotovo slučajno na groblju u Srijemskoj Mitrovici u Srbiji bio je posljednji kojeg su ekshumirali.

Kata Šoljić, vukovarska Majka hrabrost umrla je 2008. godine u bolnici Sveti Duh u Zagrebu, a pokopana je na vukovarskom Novom groblju.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *