Danas slavimo svetu Barbaru

320

Sveta Barbara pripada onom nizu svetaca o kojima nema puno sačuvanih vjerodostojnih podataka. Zna se da je Barbara živjela u 3./4. stoljeću, bila je kćerka Dioskorusa, bogatog trgovca i plemića u Maloj Aziji. Bila je lijepa i inteligentna, a otac ju je htio udati za bogatog prosca. Prije nego što je otišao na dulje putovanje, zatvorio ju je u toranj s dva prozora, a kad se vratio na tornju je našao probijen treći prozor i na njemu znak križa. Barbara je priznala kako je ona dala probiti treći prozor, u znak Presvetog Trojstva, a križ da je podsjeća na otkupljenje. Otac, koji je bio poganin, dao ju je ubiti. Uspjela je pobjeći u planine i sakrivala se tamo sve dok njezino skrovište nije odao jedan pastir. Barbara je bila zatočena i mučena, ali su joj rane stalno čudesno zacijeljivale. Potom je osuđena na smrt. Po nalogu suda, Barbaru je otac ubio, odrubivši joj glavu. Mučeništvo je s Barbarom podnijela i sveta Julijana iz Nikomedije.

Nakon Barbarine smrti, oca je pogodila munja i tako je preminuo.

Neraspadnuto stopalo svete Barbare čuva se u župnoj crkvi u Vodnjanu. Zaštitnica je rudara, dobre smrti, protiv groma i vatre, jedna je od Četrnaest svetih pomoćnika u nevoljama. Njene relikvije čuvaju se u crkvi svetog Vladimira u Kijevu, a po njoj je nazvan grad u Kaliforniji.

Na blagdan svete Barbare stavlja se pšenica u tanjuriće koja postaje božićni ukras u kućama i crkvama. Drugi stavljaju pšenicu za blagdan svete Lucije. U zemljama njemačkog jezičnog područja odreže se na blagdan svete Barbare grančica s trešnje koja se stavi u vodu i procvjeta do Božića.

Spomendan svete Barbare je danas, 4.prosinca. Svim Barbarama želimo sretan imendan!

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *