( VIDEO ) DETEKTIVI ORGANIZIRALI BORDELE I KLAĐENJE: Iscurili detalji operacije, mastermind je znao što policajci ne smiju u bordelu i to iskoristio…

293

Prema sudskim dokumentima kojima je optužena skupina u četvrtak, iza svega se skrivao genijalni um umirovljenog njujorškog policijskog detektiva koji je vrbovao najmanje sedam policijskih časnika za svoje pijune

Bilo je to dalekosežno i zamršeno kriminalno poslovanje: bordeli u Brooklynu, gdje su petnaestominutni seksualni susreti prikupili više od 2 milijuna dolara profita u trinaestomjesečnom razdoblju i saloni za ugradnju noktiju u Queensu, gdje su menadžeri, natjecatelji i agenti uplaćivali oklade u staroj vrsti ilegalnog klađenja, koja se razvila u radničkim četvrtima SAD-a, piše The New York Times.

Optužbe su izrasle u jedan od najvećih skandala koji je pogodio Odjel njujorške policije poslijednjih godina, kao prisjećanje na korupciju koja datira iz 50-ih, kada je bruklinski kladioničar sastavio popis policijskih časnika koji su bili mišići njegove operacije, koja mu je godišnje donosila 128 milijuna kuna.

Optuženi i zbog održavanja momačke večeri u bordelu

“Dok danas sjedimo ovdje, realnost je da jedan dio naših uniformiranih pripadnika različitih rangova okaljao značke Odjel njujorške policije koje su nosili,” izjavio je policijski povjerenik James P. O’Neill na konferenciji koja se održala u četvrtak.

“Uništili su svoje karijere i reputaciju. Što je još važnije, srozali su sjajan posao desetaka tisuća pošten, časnih i moralnih policajaca. To treba razljutiti svakog policajca koji je ikada radio ovaj posao.”

Kolovođa skupine bivši zamjenik detektiva

Tri su narednika, dva detektiva i dva policijska časnika optužena za organiziranje prostitucije. Dvadeset i šest civila su uhićena te se traži najmanje još 13 osoba. Vlasti su rekle da se ne očekuje uhićenje drugih policijskih časnika, osim ako se pojave nova saznanja.

Čovjek koji je optužen da je kolovođa skupine, 51-godišnji bivši zamjenik detektiva Ludwig Paz, iskoristio je svoje znanje o poslovima Odjela u svoju korist, doznaje The New York Times.

Znao je da policijskim časnicima koji su bili na tajnom zadatku u istrazi prostitucije nije dozvoljeno pokazivanje genitalija tijekom njihove interakcije sa svjedocima pa je izmislio pravilo provjere novih korisnika bordela.

Izjasnili se da nisu krivi

Inzistirao je na tome da se muškarci “skinu te da im je dozvoljeno da ih miluju dok prolaze sigurnosne provjere bordela,” izjavio je ured okružnog tužioca, koji tuži policijske časnike i desetke civila.

“Dokazi u ovom slučaju su nadmoćni,” izjavio je Bradley Chain, viši pomoćnik okružnog tužioca, o ovom slučaju na očitovanju u četvrtak na Državnom vrhovnom sudu u Queensu. “Postoje tisuće sati praćenja.”

Svih sedam policijskih časnika izjasnilo se da nisu krivi te su bili pušteni na svoju vlastitu jamčevinu. Zgrada suda je bila puna članova obitelji policijskih časnika, a neki su plakali, izvještava The New York Times.

Davali informacije u zamjenu za popust na seks

Jedan zapovjednik je izjavio da se radi o “jasnoj mješavini ljutnje i srama” koja se vrti po rangovima uniformiranih. “Ti kolege policajci spustili su se vrlo nisko i to za tako malo kako bi izdali  zakletvu i značku zbog gluposti,” dodao je.

Od tužioca je The New York Times saznao da su policijski časnici optuženi zbog dojava Pazu u policijskoj istrazi u tijeku koja bi mogla uključiti njegove bordele. Ostali su optuženi zato što su davali informacije u zamjenu za popust na seks u bordelu, javlja The New York Times.

“Jednom detektivu, 41-godišnjem Carlosu Cruzu je tako dopušteno platiti samo 20 dolara za susret s prostitutkom koji bi normalno koštao 40. Istraga je počela nakon dojave policijskog časnika”, izjavio je tužilac.

Najgori od svih Rene Samaniego

Tijekom sudskog postupka, tužioci su opisali kako je Paz koristio dojave i insajderske informacije policijskih časnika da bi spriječio istrage u njegovim bordelima te je zaposlio časnike kao izbacivače i radnu snagu, ističe The New York Times.

Jedanog optuženika, detektiva Renea Samaniega, Chain je opisao kao najgoreg prijestupnika. Davao je Pazu i radnicima bordela fizički opis policijskih časnika na tajnom zadatku za koje se očekivalo da će posjetiti prostitutke.

Ponekad se Samaniego oslanjao na opise iz svoje policijske postaje, a u drugim slučajevima, izvan bordela, kada je on sam bio dio istrage. “Njegovo ponašanje je bilo nečuveno.” rekao je Chain. “Bio je gori od bilo kojeg časnika koje je danas osuđen.”

Određivao cijene za seks s prostitutkama

Ured okružnog tužioca u Queensu je izjavio da je jednom prostitutka uhićena te je postala subjekt istrage o trgovini ljudima. Chain je izjavio da je detektiv Samaniego rekao zaposlenicima bordela za istragu te da su joj njezini svodnici rekli što treba reći tužiocima kako bi ih odvratila od nastavka postupanja u slučaju.

Za svoje usluge detektiv Samaniego je plaćen regularnom tjednom isplatom od 500 dolara. Dok je trajala istraga o korupciji, upetljani časnici uhićivali su prostitutke tijekom svog posla. Detektiv Samaniego je 2017. godine uhitio ženu nakon što mu je ponudila seks za 100 dolara te podnio kazneni tužbu.

Dvojica časnika koji su braća, 37-godišnji Cliff Nieves i 32-godišnji Steven Nieves su opisivani kao izbacivači bordela. Časnik Steven Nieves radio je na vratima bordela te je snimljen kako prima “velike svote novca”, izjavila je pomoćnica oktužnog tužioca Christine Oliveri. “Njegov brat je određivao cijene za seks s prostitutkama na istoj lokaciji”, dodala je.

Gigantska jamčevina za Paza

Nakon toga se Paz izjasnio da nije kriv te je zadržan dok ne plati jamčevinu od 325 tisuća dolara. Tužioci su rekli da je Paz vodio operaciju uz pomoć svoje supruge, Arelis Peralte te pokćerki, Jarelis i Arisbel Guzman, koje žive s parom u Queens Villageu.

Sve tri žene su se u četvrtak izjasnile da nisu krive. Žene su dočekivale klijente bordela i rukovale gotovinom, krijumčareći dio profita u Dominikansku Republiku, rekao je Chain za The Nes York Times.

Gospođa Peralta je pala u nesvijest u suzama dok su se njene kćeri izjašnjavale pred sucem da nisu krive. Sudski službenici podigli su je i iznijeli iz sudnice. Optuženi časnici kroz godine nakupili hrpu žalbi i tužbi zbog nepropisnih uhićenja i primjene prevelike sile.

 

Bordel se nalazio prekoputa dječjeg igrališta

Uhićenja zbog prostitucije u gradu su se smanjila posljednjih godina, ali ostaju tvrdokoran problem u dijelovima Queensa i Brooklyna. Stope uhićenja za prekršaje vezane uz prostituciju, poput patroniziranja, promoviranja, prisiljavanja, dozvoljavanja, skitanja i trgovanje ljudima zbog seksa, su se povećale u te dva okruga u odnosu na ostatak grada.

Bordeli su se nalazili na Avenijama Jamajke, slobode i Onderdonka u Queensu, na Avenijama Foster, Četvrtoj i Gateste na 42. ulici u Brooklynu, te Prednjoj ulici u Hempstead, na Long Islandu.

Bordel na Aveniji Onderdonk u Queensu nalazi se prekoputa dječjeg igrališta, a u četvrtak znak na prozoru na katu je upozoravao, “Upozorenje: oštar pas”, javlja The New York Times.

Pripadnici Odjela njujorške policije postavljaju barikadu.Foto: Kena Betancur/Getty Images/AFP

Navedeni slučaj kao čin izdaje

U svojim napomenama u četvrtak O’Neill se ponovno pozivao na slučaj kao na čin izdaje. “Te kriminalne aktivnost, koje uključuju ljude koji dižu ruke i kunu se zakletvom da će stati u obranu ideala koji su veći od njih, umanjuju sve što smo postigli i vrednuje one koji gaje nepovjerenje prema policiji.”

“Iako je to korak unatrag, to je epizoda koju će naš grad i Odjel njujorške policije prevladati zajedno,” izjavio je O’Neill.

 

Foto: AFP/Facebook Autor: Danas.hr

 

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *