DHMZ: Stiže drastična promjena vremena, moguće poplave i nestanak struje

174

DRŽAVNI hidrometeorološki zavod danas je objavio posebno priopćenje o drastičnoj promjeni vremena koja se očekuje u narednim danima.

U priopćenju se navodi kako će promjena u sljedećim danima na području Hrvatske i okolnih zemalja biti u vidu mjestimice obilne oborine, jakog i olujnog vjetra. 

Zbog doline u polju geopotencijala koja će se spustiti sa sjevera Europe duboko u Sredozemlje, čak do Afrike, nad naše će predjele sljedećih nekoliko dana pritjecati izrazito vlažan, topao i nestabilan zrak u kojem će biti i povećana koncentracija pijeska.

Kiša, ponegdje blatna, bit će češća i obilnija na Jadranu i u gorskim predjelima. Obilnija oborina je na širem riječkom području moguća već u petak i u subotu, ali u nedjelju, ponedjeljak i utorak velike količine kiše bit će duž većeg dijela Jadrana, u gorskom području te unutrašnjosti Dalmacije.

Od nedjelje do utorka ponegdje će pasti više kiše nego što padne u mjesec dana

Tih dana u 24 sata može lokalno pasti i više od 70 litara kiše po četvornom metru, no važno je naglasiti da u razdoblju od nedjelje do utorka ukupna količina oborine ponegdje može biti veća od srednje mjesečne. Dakle, na pojedinim lokalitetima može pasti i više od 200 litara po četvornom metru. Povremene će kiše biti i u sjevernim kopnenim krajevima, no ne tako obilne kao na Jadranu i u gorju.

Moguće i bujične poplave

Obilna oborina koja će pasti u kratko vrijeme, u obliku izraženih pljuskova praćenih grmljavinom, može mjestimice izazvati bujične poplave na području uz Jadransko more i zaleđu što uključuje Gorski Kotar, Liku i dalmatinsko zaleđe.

Prognozirana oborina će utjecati na povišenje vodostaja na gornjim dijelovima sliva Kupe već tijekom nedjelje, a npr. vodostaji u selu Kupa bi tijekom noći na ponedjeljak mogli doseći redovne mjere obrane od poplava. Maksimalni vodostaji Kupe i Korane u Karlovcu se očekuju 29. listopada 2018. u večernjim satima, no ne bi trebali dosegnuti mjere obrane od poplava.

Vrh vodenog vala u utorak popodne

Vodostaji rijeke Save će rasti tijekom vikenda uslijed prognoziranih obilnih oborina u slovenskom dijelu sliva. Očekivani vrh vodnog vala iz Slovenije se očekuje na hidrološkoj postaji Drenje Brdovečko tijekom utorka poslije podne kada vodostaji mogu doseći redovne mjere obrane od poplava. Sve promjene u hidrološkim prognozama će se pravovremeno obnavljati.

Uslijed izražene grmljavinske aktivnosti mogući su i kraći prekidi u opskrbi električne energije.

Orkanski vjetar

Osim na obilnu oborinu važno je upozoriti i na jak i olujan, na moru i u gorju i orkanski vjetar. Jugo i južni vjetar će jačati i u nedjelju duž većeg dijela Jadrana biti olujno (brzina veća od 17 m/s), a u ponedjeljak i orkansko (brzina veća od 33 m/s). Olujnog vjetra, većinom jugozapadnog, bit će u višem gorju već od danas, a u ponedjeljak će također biti dosegnute i orkanske brzine. Zbog duljeg razdoblja s tako jakim vjetrom posebno će trebati pripaziti prilikom boravljenja i obavljanja radova na otvorenom te se preporučuje slijediti upute nadležnih službi. Uz izrazito vjetrovito vrijeme bit će teškoća u kopnenom i pomorskom prometu. U utorak se očekuje slabljenje vjetra.

Također uslijed premještanja duboke ciklone, odnosno središta niskog tlaka zraka, olujnog vjetra, visokih valova (valovito i jače valovito, ponegdje i uzburkano more) i obilne oborine mogući su problemi u pojedinim uvalama i lukama.

Nepovoljna biometeorološka prognoza

Sljedećih nekoliko dana će utjecaj vremena na ljude biti vrlo nepovoljan. Visoka temperatura zraka i jako izraženo jugo, kao posljedica utjecaja ciklone, mogu kod meteoropata izazvati umor, razdražljivost, glavobolju i bolove na mjestima ranijih ozljeda. Kako će slična vremenska situacija potrajati nekoliko dana, moguć je loš san, pa će umor tijekom dana biti jače izražen.

Svima se preporučuje izbjegavanje suvišnih napora, a kroničnim bolesnicima osobito da se pridržavaju savjeta liječnika i uzimaju propisanu terapiju. Ovisno o razvoju vremenske situacije, u utorak je moguće slabljenje nepovoljnog utjecaja, što u tom slučaju znači slabljenje tegoba i blago poboljšanje općeg stanja kod većine ljudi, navodi DHMZ.

index.hr

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *