DJECA IZ TURISTIČKE KRENULA U ŽUPU, RODITELJI OGORČENI: Ovo je smijurija!

2091

Kako smo već pisali, Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik zbog radova na postojećoj zgradi odlučila je svoje učenike prebaciti u OŠ Župa dubrovačka. Mnogi roditelji nezadovoljni su ovom odlukom škole i Županije Dubrovačko-neretvanske. Smatraju kako su se radovi mogli raditi tijekom ljetnih mjeseci ili za njihovu djecu pronaći mjesto u nekoj od osnovnih škola na području Grada Dubrovnika. Danas su u 13 sati mnogi roditelji došli na autobusni kolodvor vidjeti kako će sve to skupa izgledati. Nadaju se većem broju polazaka i svakako završetku radova do Božića, kako je to iz škole i najavljivano.

-Ne znam što bih rekla, nadam se da ovo neće trajati dugo i da će se naša djeca u drugom polugodištu vratiti u školu na Pločama. Došli smo baš vidjeti kakvo je stanje danas ovdje na kolodvoru. Nadamo se najboljem. Nadamo se dovoljnom broju autobusa za poć i vratit se iz škole, kazala je mama jedne srednjoškolke, učenice Turističke i ugostiteljske škole, čiji su podaci poznati redakciji.

-Sad ćemo tek vidjeti kako će sve ovo izgledati. Još je lijepo vrijeme, a kad krenu kiše, bura..Moglo se sve puno bolje organizirati. Sad trebamo ponovo vaditi pokaze, gradski nam ne vrijede. Nije u redu da se djeca voze s turistima u školu i idu desetkom, potreban im je poseban školski prijevoz i ne vjerujem kako će se ovo završit do Božića, kazala je Marijana Stražičić, mama jednog srednjoškolca.

-Kao prvo, hvala župskoj školi što su dopustili djeci da mogu ići tamo kad se u Dubrovniku nije moglo naći mjesto za našu djecu. Ovo smatram smijurijom, a razlog je vrlo jednostavan: Kad sam ja bio mali gurali smo se u autobusu, kad je moj otac bio mali, išao je s opancima u školu, hodao da bi mogao stići u školu, a danas se vraćamo na početak. Kad su oni danas mali, oni moraju krenuti u podne i po, da bi stigli u školu u dva. Pitanje je koje postavljamo ovdje danas jest: Hoće li se škola otvoriti u drugom polugodištu? Za svu ovu djecu koja dolaze iz Konavala, Primorja, trebalo je organizirati poseban prijevoz, a ne da se danas voze s turistima. Ovo je samo koliko vidim jedna velika improvizacija. Oni nisu napravili ništa da osiguraju ovoj djeci. Država stoji na stupu obrazovanja, a ovo je smijurija na koji način ulažemo u budućnost naše djece, kazao je danas Mario Matković, otac srednjoškolca, direktor jednog dubrovačkog hotela.

Situaciju je prokomentirao i glasnogovornik Libertasa, Nikša Grljević:

-Ovo što možemo vidjeti jest da sve funkcionira odlično i da je broj autobusa dovoljan. Malo je gužva bila dok se djeca nisu ukrcala, ali sve u svemu uspješno odrađen zadatak. Vjerujem da je Turistička i ugostiteljska škola pokušala naći neku bližu lokaciju, ali kad smo se već našli u ovoj situaciji mislim da je ovo rješenje koje funkcionira na obostrano zadovoljstvo.

Grljević je istaknuo kako je Libertas nakon održanog sastanka odmah stavio na raspolaganje svoje resurse.

-Vjerujem da će radovi biti gotovi do 12. mjeseca, onda ulazimo u novu godinu, a ukoliko ne bude gotovo u tom roku, vjerujem kako ćemo naći rješenje koje će biti dovoljno dobro. Razumijem nezadovoljstvo roditelja, ali događale su se puno gore stvari u našim životima, ovo je sve privremeno i jednog dana će biti jučer. Ajmo sada ovu situaciju riješiti na najbolji mogući način.

Na novinarsko pitanje smatra li je li u redu da se djeca voze s turistima, što vjerojatno ne odgovara ni jednima ni drugima, Grljević je odgovorio:

-Gdje god da sam se vozio u svijetu, vozio sam se s domicilnim stanovništvom i turistima i nisam doživio nikakvo neugodno iskustvo. Vjerujem da kolege koji idu u tu školu, čiji sam i ja bio maturant mogu puno naučiti od tih stranaca, a i turisti mogu dobiti neki širi doživljaj. Ako se čovjek dobro postavi onda je to dobro i za strance, domaće i nas.

Grljević je dodao kako je broj autobusa od 13 do 14 sati dovoljan.

-Pojačali smo linije prema Župi i Cavtatu, tako da ne bi trebalo doći do većih oscilacija. Manje su naravno, moguće, ali zasad stvar funkcionira dobro.

 

 

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *