Do kraja veljače podnose se zahtjevi za povratom poreza, evo nekoliko savjeta

310

Ako ste prošle godine bili široke ruke i donirali novac udrugama, ustanovama za znanost, kulturu, odgoj i obrazovanje, zdravstvo, financijski ste pomogli humanitarnim, vjerskim i drugim organizacijama, dobro je da do kraja veljače Poreznoj upravi podnesete zahtjev za povratom poreza. Na tome imate pravo na povrat preplaćenog poreza i prireza te za to se treba podnijeti takozvani Obrazac ZPP-DOH koji se odnosi na priznavanje dodatnih prava na povrat poreza u posebnom postupku. Pritom treba priložiti dokaze o donaciji, potvrde o uplaćenim iznosima, kako pišu 24sata.

– I tko je bio na bolovanju, naročito dugotrajnom, ima veliku šansu za povratom preplaćenog poreza i prireza. Kao i mame koje su lani jedan dio radile, a jedan dio bile na rodiljnom dopustu. No one koje su čitavu godinu bile na rodiljnom, ipak nemaju pravo na povrat poreza jer ništa od poreza nisu ni uplatile – pojašnjava računovođa Nikola Babić.

Djeca ne smiju imati prihode veće od 15.000 kuna

Posebno oprezni moraju biti roditelji koji imaju na sebe prijavljenu djecu, a djeca su imala neka primanja jer ta primanja ne smiju biti veća od 15.000 kuna bruto. To znači da su djeca mogla raditi, primati honorare, čak i stipendije, te da je roditelj mogao imati poreznu olakšicu na to dijete, ali samo ako ono nije imalo veća primanja od spomenutog iznosa. Ako je dijete na bilo koji način zaradilo više od 15.000 kuna bruto u 2017., onda roditelju prijeti mogućnost dodatnog plaćanja poreza, a tada iznos može biti pozamašan. Neki od naših čitatelja pitali su imaju li radnici koji primaju minimalac ikakvo pravo na povrat poreza i prireza.
– Nemaju, jer im je osobni odbitak bio veći od same plaće te zbog toga nisu niti platili ništa poreza te nemaju što tražiti za povrat. Ako su djeca prijavljena na jednog roditelja te osobni odbitak nadmašuje dohodak tog roditelja, to znači da taj roditelj neće platiti ništa poreza – pojašnjava Babić.

Istovremeno je vjerojatno da pritom taj roditelj nije iskoristio dio osobnog odbitka. Taj neiskorišteni dio može koristiti drugi roditelj na kojeg djeca nisu prijavljena. Prvi bi roditelj trebao izračunati koliko osobnog odbitka nije iskoristio i to u postocima. Postotak koji se tako dobije je iznos osobnog odbitka koji može koristiti drugi roditelj, te je taj postotak potrebno prijaviti na Obrascu ZPP-DOH.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *