Dom Marina Držića u Noći muzeja 2019.

332

Samostalna izložba „Razgovori ljuveni“ slikarice Nikoline Šimunović otvorit će se u Domu Marina Držića u Noći muzeja (petak 1. veljače 2019.) u 19:00 sati. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Anita Ruso.

Dubrovačka umjetnica Nikolina Šimunović, koja živi i stvara u Zagrebu, obgrlila je nekoliko arhetipskih neoplatonskih, petrarkističkih i pastoralnih Držićevih ljuvenih razgovora. Umjetnica se okuražila ući u Držićev svijet od amora i tako je nastala serija od četiri poveća platna (80 x 400 cm i 200 x 80 cm) i isto toliko skulptura. Prepoznatljivi rukopis Nikoline Šimunović sastavljen od različitih kombiniranih tehnika specifičnih po kolažiranju i prošivanju platna koncem zaokružio je nekoliko ljubavnih Držićevih trenutaka u jednu skladnu cjelinu.

Iz predgovora izložbi: „Pjesni ljuvene objavljene prvi put 1551. kao sastavni dio izdanja Pjesni Marina Držića ujedno stavljene s mnozim druzim lijepim stvarmi u obljetničkoj 2017. godini u nakladi Doma Marina Držića ugledale su prvi put svjetlo dana kao „Ljubavne pjesme“ u prepjevu na standardni jezik akademika Luka Paljetka. Upravo je novoobjavljeni kanconijer iz 2017. ukazao umjetnici na jedan zanimljiv element iz Držićeva života koji se odnosi na njegove vlastite emocije i potragu za ljubavlju. „Fjorin poljubac“ originalan je prikaz Držića u zagrljaju nedosanjane Fjore Martinove Šumičić, kćeri Ivana Mažibradića i Nikolete Fiffa.

Bilo bi nemoguće govoriti o ljubavnim dijalozima, a ne spomenuti slavnu Lauru, kurtizanu iz Dunda Maroja koja u Nikolininoj interpretaciji stoji stameno i gotovo nezainteresirano na svom balkonu. Nikolina voli eksperimentirati s tehnikama što je jasno iz njezine opsesije kolažom koji je nepredvidiv i otvara bezbrojne mogućnosti. Kolažiranje je njezin osnovni postupak na koji se onda „lijepe“ i našivaju različiti drugi likovni postupci.

U mjesecu veljači, mjesecu slavlja ljubavi u kojem se ova izložba stavlja pred oči posjetitelja Doma Marina Držića, preostaje nam samo kroz nježne i razigrane likovne prikaze Nikoline Šimunović prisjetiti se onoga na što nas i Držić upozorava stihovima koje donosimo u Paljetkovom prepjevu:

„O vi što ove pjesme ljubavne slušate,

Požalite, joj, mene, a sebe čuvajte

Od ljubavi što vlast joj, pod suncem koje sja,

Svaku vlast satire – tome sam svjedok ja

Što nekad podcjenjivah mlad ljubavne te strijele

Kad previše se uzdah, jao, u svoje snage…“

 

Nikolina Šimunović rođena je 9. rujna 1978. godine u Dubrovniku. Maturirala je 1997. u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku. 2003. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Zlatka Kesera, smjer slikarstvo. Od 2004. članica je HDLU-a. Osim slikarstva, aktivno stvara u nizu ostalih likovnih područja, tehnika i medija i to na području ilustracija, interijera i likovnog oblikovanja raznih predmeta (skulpture, namještaja, rasvjetnih tijela i sl.). Pokrenula je umjetnički atelijer Niana koji se bavi uređenjem prostora, dizajniranjem i redizajnom namještaja i ostalih predmeta za dom s akademskom slikaricom Anom Barbić Katičić. Pedagoškim radom bavi se od 2005. godine kao profesorica likovne kulture u OŠ grofa Janka Draškovića u Zagrebu. Od 2006. godine radi kao stručna suradnica u Centru za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje Sirius.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *