Dubravka Šuica u Europskom parlamentu: Žene su posebno pogođene klimatskim promjenama

219

Klimatske promjene, posebno u zemljama u razvoju, nisu samo tehnički problem, već izravno utječu na mogućnost osiguravanja sredstava za život, posebno kod najugroženijih skupina, poručila je HDZ-ova zastupnica u Europarlamentu.

Na današnjoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu zastupnica Dubravka Šuica sudjelovala je u raspravi o izvješću „Žene, jednakost spolova i klimatska pravda“ i istaknula važnost borbe protiv klimatskih promjena u ostvarivanju jednakosti spolova:

„Uzimajući u obzir da bi prema podacima Međunarodne organizacije UN-a za migracije do 2050. godine 200 milijuna ljudi moglo biti raseljeno zbog klimatskih promjena, te da su žene i djevojčice među najsnažnije zahvaćenim skupinama, podržavam ovo izvješće u nadi da će se za ovaj problem naći nova i učinkovitija rješenja. Ni Hrvatska nije imuna na ovaj problem, prisjetimo li se nedavnih poplava i katastrofalnih požara.“

Borba protiv klimatskih promjena jedan je od glavnih prioriteta Europske unije, no poznato je kako klimatske promjene izravno utječu upravo na najranjivije skupine u društvu – one koji se oslanjaju na prirodne izvore za osiguravanje sredstava za život ali i one s manje financijskih sredstava za prilagodbu klimatskim promjenama.

Žene u velikoj mjeri spadaju u obje navedene skupine, što smanjuje njihovu mogućnost za zaštitu obitelji od negativnih posljedica klimatskih promjena. Žene su još ranjivije u zemljama u razvoju, jer nemaju isti pristup resursima, obrazovanju, mogućnostima zapošljavanja kao muškarci, a i dalje se smatraju najodgovornijima za brigu o obitelji i kućanstvu.  

Koncept klimatske pravde ima za cilj ne samo usmjeravanje pozornosti na te razlike nego i podizanje svijesti o tome kako klimatske promjene nisu samo tehnički ili ekonomski problemi već utječu na živote ljudi.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *