DUBROVAČKA REGIJA: Proizvođači na sajmu na Srđu predstavili autohtone proizvode (FOTO)

259

Sajam poljoprivrednih proizvoda koji se održava danas na Srđu, okuplja male proizvođače koji predstavljaju proizvode iz dubrovačke regije, koji se mogu i kupiti, poput marmelade od mandarina, prirodnih sokova, likera, arancina, bruštulanih mjendula i slično, a traje večeras do 21 sat. 

O sajmu koji za cilj ima uspostaviti stalnu komunikaciju između poljoprivrednih proizvođača i konzumenata, malo više  rekla je Mia Hrnić, stručna suradnica i Agrobiznis menadžer u sklopu projekta ‘Agrobiznis – oplemenjivanje poljoprivredne baštine’.

– Ovo je europski projekt prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina, danas je završna konferencija u sklopu koje se i održava sajam tradicionalnih proizvoda. Imamo osam izlagača. Navečer u 23 sata, u sklopu projekta, grupa OPG nastupa u Lazaretima, ulaz je besplatan.

Hrnić je kazala kako je ovo atraktivna lokacija pa nije bilo teško okupiti ljude.

– Inače je dosta teško okupiti zainteresirane kad su u pitanju ovakve stvari, pogotovo edukacije i podizanje kapaciteta u sklopu projekta. Prošle godine smo imali ‘Poljoprivredni festival’ kojeg smo također ovdje pokušali organizirati, međutim kiša nas je omela, pa se sve prebacilo u Lazarete – objasnila je Hrnić dodavši kako su današnji proizvođači iz županije, Gornjih sela, Župe i Konavala.

– Bude li sličnih projekata ovakvi sajmovi bi se mogli pretvoriti u tradiciju. Vlasnici ovog dijela su zainteresirani i uvijek nam dozvole da organiziramo nešto ovako na ovom mjestu – istaknula je Mia Hrnić.
Inače, kako bi se ostvario cilj projekta, Europska unija ga financira na dvije godine sa 350 tisuća eura. Implementaciju projekta u Hrvatskoj vodi Grad Dubrovnik u partnerstvu sa DURA-om, Informestom-partnerom iz Italije, Kinookusom i Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Aktivnosti projekta imaju za cilj jačanje unutarnjih kapaciteta u Dubrovačko-hercegovačkoj regiji, te podizanje svijesti o postojećim vrijednostima tradicionalnih i autohtonih proizvoda.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *