DUBROVAČKI SDP: Vrijeme je za građanski odgoj!

744

Priopćenje koje potpisuju vijećnici dubrovačkog SDP-a prenosimo u cijelosti:

Vrijeme je za Građanski odgoj

Nedavno smo bili svjedoci stravičnog događaja na Babin Kuku kada su petorica mladića iz Dubrovnika i Konavala (dobi od 18-22) brutalno premlatili sezonske radnike, iživljavali se nad njima, udarali ih šakama i nogama te ih vrijeđali na nacionalnoj osnovi.

Upravo smo na ovakve i slične slučajeve upozoravali u Gradskom vijeću više puta, te smo sada na 22. sjednici predali uvrštenje točke „Prijedlog odluke o pripremama za uvođenju Građanskog odgoja u škole kojima je osnivač Grad Dubrovnik.“

Nasilje je simptom duboko ukorijenjenih problema u našem društvu. Kada mladi ljudi, koji bi trebali biti budućnost naše nacije, izabiru put nasilja i zlostavljanja, to je znak da smo kao društvo podbacili.

Moramo se zapitati – kako smo došli do ove točke? Kako možemo promijeniti stvari? Kako možemo osigurati da se ovakve stvari više ne događaju? Idemo od malih noga, naravno kroz odgoj i obrazovanje.

Sada je ključni trenutak za implementaciju građanskog odgoja. Svaki od nas ima ulogu u tome. Obvežimo se promicati vrijednosti pravednosti, suosjećanja i poštovanja prema svim članovima našeg društva.

Odgajajmo našu djecu da cijene naše različitosti, da poštuju prava drugih i da shvate posljedice svojih postupaka.

Nažalost, za naš prijedlog nije bilo sluha kod vladajućih, a naše razočaranje proizlazi iz činjenice da Građanski odgoj služi kao alat za osnaživanje naše mladeži. Podučavajući ih o pravima, slobodama, odgovornostima i izazovima s kojima će se suočavati kao građani pripremamo ih da spremni dočekaju izazove pred njima i da stvaraju bolje društvo. Uveo bi se u pete razrede kao izvannastavna aktivnost, na dobrovoljnoj bazi uz suglasnost roditelja, jedan sat tjedno.

Koliko dugo će gradska vlast nastaviti zanemarivati ovaj sistematski problem?

Ovaj program ne samo da izgrađuje osnovu za aktivan, informiran i odgovoran građanski angažman, već također promiče razumijevanje i poštovanje različitosti, suzbija diskriminaciju i uči o važnostima održivog razvoja.

Prijedlogom smo željeli kod dubrovačkih učenika razvijati ljudske vrijednosti utemeljene na prihvaćanju i uključivanju različitosti, poštovanju ljudskih prava te razumijevanju života u građanskom društvu. Tog učenja nikada nije viška. Želimo ih naučiti da jedni prema drugima budu prijatelji i kolege i da usvoje pravila ponašanja koja ih međusobno spajaju, a ne razdvajaju.

Ovo je pitanje koje nadilazi političke podjele i zahtijeva našu zajedničku odgovornost.

Od mladih dana ka boljem društvu, vrijeme je za građanski odgoj!

 
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *