Dubrovčanin o katastrofalnom stanju na granicama: Zatvaraju GP jer nema interneta, struje, pada im sustav!

522

Dubrovčanin Teo Tomšić uputio je otvoreno pismo medijima duboko isfrustriran kako kaže općim stanjem na graničnim prijelazima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

– Gužve na granicama ljeti su normalna pojava, ali da jedna turistička zemlja zatvori svoju granicu jer nema interneta… ili struje… je li i to normalna pojava? E pa na graničnom prijelazu Vitaljina sa Crnom Gorom to je svakodnevna pojava – navodi Tomšić u svom pismu kojeg nastavljamo u cijelosti.

– Naime, ove godine su postrožili granične kontrole i apsolutno svaku putovnicu/osobnu iskaznicu skeniraju bez obzira je li iz EU ili ne što naravno produžuje vrijeme čekanja, ali nisu ništa napravili kako bi povećali broj ljudi odnosno traka za ulaz/izlaz automobila. Osim toga, sami policajci nam se žale kako je informacijski sustav preopterećen, pa se svako malo događa da im padne sustav i tada sve staje, nitko ne može prijeći granicu dok se sustav ne resetira ili dok se kvar ne otkloni.

Mi koji se bavimo prijevozom gostiju u Dubrovniku (a ima nas puno) ovisimo o “malim granicama” poput Vitaljine koje su uglavnom manje opterećene ali zadnjih tjedana događaju se apsurdi koji su za rubriku “vjerovali ili ne”: Policajci na GP Vitaljina nas vraćaju nazad na “veliku” (tj Karasoviće) uz pojašnjenje da su ostali bez interneta!! I baš svaki put nestane internet u 8 ujutro kad turisti kreću na izlete. I tako danima! A nedavno nisu imali struje jer im je agregat ostao bez goriva, pa je granica pola dana bila zatvorena! Možda su po gorivo išli do Splita i nazad?

Posebno me ljuti nerazumijevanje prema autobuserima koji s autobusima punim putnika čekaju satima na prelazak granice, kad se zna da se vozačima istih strogo kontrolira vrijeme vožnje putem tahografa, a s ovakvim stanjem na granicama prisiljeni su prekoračivati dozvoljeno vrijeme vožnje. Zamislite samo scenu da vozač autobusa pun turista ugasi autobus na granici i kaže “Moje dozvoljeno dnevno vrijeme vožnje je isteklo” ali zato će uredno dobiti kaznu kad ga prometni inspektor zaustavi.

Na kraju najvažnije nam je da gost bude zadovoljan. Bez obzira je li odsjeo u Dubrovniku ili namjerava posjetiti Dubrovnik, od svih tih gostiju mi živimo, ali do kada ćemo ne znam kad se već suočavamo s otkazivanjima rezervacija zbog nezadovoljstva koje je prouzrokovalo enormno dugo čekanje na granicama.

Nije na odmet spomenuti da je nezadovoljstvo među vozačima, pratiteljima i turističkim agencijama naraslo do te mjere da se razmišlja o organiziranju prosvjeda upozorenja.
Lijep pozdrav iz “ograničenog” Dubrovnika!

O navedenom smo kontaktirali i Ministarstvo unutarnjih poslova od kojih čekamo odgovor na upit.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *