Dubrovnik mora imati bolju mjesnu samoupravu!

221

Zbog manjka ovlasti mjesnih odbora, ali i nedostatka želje trenutne gradske uprave da se naprave potrebne promjene u načinu njihova izbora i djelovanja dubrovački HNS neće sudjelovati na kotarskim izborima. Tu vijest objavili su predsjednik dubrovačkog HNS-a Miho Obradović i potpredsjednice Nataša Gabričević i Marina Vučković Matić na današnjoj konferenciji za medije.

„Izbori za članove vijeća mjesnih odbora i gradskih kotareva u trenutačnom obliku su besmisleni. Kotarevi i mjesni odbori nemaju samostalnost u radu, odgovarajuće ovlasti te nisu osigurani preduvjeti za njihov transparentan rad. Financiranje se provodi putem netransparentnih programa i prepisanih natječaja i ugovora. Osim toga, ne vodi se računa ni o broju stanovnika, pa svi gradski kotari imaju po 11,a mjesni odbori imaju po 7 članova vijeća, bez obzira što negdje ima nekoliko tisuća, a negdje par desetaka stanovnika“ – rekla je Nataša Gabričević te naglasila kako je na izbore 2010. godine u osam mjesnih odbora izašlo svega 11,8 posto birača.

„Niti 12 posto birača nije izašlo na prošle izbore. To jasno pokazuje kako su ovakvi izbori poligon za promociju političkih opcija na teret građana“ – zaključila je Gabričević.

„HNS predlaže da se povećaju se ovlasti mjesnih odbora, a broj članova vijeća određuje prema broju stanovnika“ – rekla je Marina Vučković Matić te dodala kako žele da se građani detaljno informiraju o mogućnostima djelovanja kroz mjesnu samoupravu te da mjesni odbori sudjeluju u izradi godišnjeg programa komunalnog održavanja i programa komunalne izgradnje za svoja područja.

U dubrovačkom HNS-u također smatraju kako je potrebno omogućiti izravnu komunikaciju između mjesnih odbora i građana putem web stranica, na kojima bi trebali biti objavljeni programi, financijski planovi, izvještaji i aktivnosti, a ujedno predlažu da se financijska sredstva prikažu u gradskom proračunu posebno za svaki mjesni odbor i gradski kotar i to po namjenama.

Predsjednik dubrovačkog HNS-a i gradski vijećnik Miho Obradović dodao je kako je najbolji dokaz neučinkovite mjesne samouprave činjenica da se na službene kontakte za mjesne odbore i gradske kotareve nitko nije javio kada ih je nazvao, a povratni poziv dobio je samo u jednom slučaju, i to sljedeći dan. Iznio je i primjere dobre prakse koji se koriste u drugim gradovima u Hrvatskoj, od Makarske, Splita, Lepoglave do Rijeke i Zagreba.

„U drugim gradovima građanima je dana mogućnost stvarnog utjecaja prilikom donošenja planova, a sami planovi su javno dostupni na stranicama mjesnih odbora. U proračunima je točno navedeno što se planira napraviti i koliko će to koštati, a jedinice mjesne samouprave svojim prijedlozima sudjeluju u izradi godišnjeg programa komunalnog održavanja i programa komunalne izgradnje za svoja područja. Ništa od toga nije omogućeno stanovnicima Dubrovnika i zato su ovo nepotrebni izbori“ – zaključio je Obradović.

S poštovanjem,

HNS podružnica Dubrovnik

Komentari


TAG


Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *