DUBROVNIK NAŠ GRAD: Dubrovački političari se uopće ne bave Gradom. Čime se onda bavite?

774
Danas je pred Gradskom vijećnicom održana konferencija za medije platforme Dubrovnik – naš grad na
temu: Od vizije do realnosti – akcijski plan provođenja konkretnih mjera Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a “Starim gradom Dubrovnikom” za razdoblje 2021. – 2025. godine.
Kandidat za gradonačelnika Andro Vlahušić i kandidat s liste platforme Dubrovnik-naš grad, Mario Tevšić započeli su današnju konferenciju svojevrsnim performanceom, noseći škrinju.
-Kao što svi znate, Plan upravljanja je strateški dokument čija je izrada počela 2014. godine na inicijativu UNESCO-a, a kroz provedbu Zavoda za obnovu Dubrovnika. U počecima vodila ju je Iva Carević Peković i njezin tim koje se valja prisjetiti i zahvaliti joj, ali ne i samo njoj, nego i svim operativcima koji su radili na izradi Plana upravljanja. Danas sedam godina kasnije imamo pri samim završetkom imamo jedan bitan dokument iz kojeg će u budućnosti proizlaziti sve strateške odluke za povijesnu jezgru, njezino upravljanje i život u njoj. Pri kraju je javna rasprava, zapravo nas na neki način žalosti mali interes dubrovačkih političara za tu temu. Jako malo je sudjelovanja i doprinosa i na neki način ljudi koji sudjeluju u politici, a nisu se u to uključili, sami sebe diskvalificirali. Mi smo dodali nekih dvadesetak prijedloga od kojih je većina usvojena.
Neka od tih prijedloga je detaljnjije pojašnjen, a tu se nalaze prijedlozi kao na primjer pozicija snaženja snaženja stanovnika gradske jezgre, upravljanja portom, zidinama, svakom pojedinom atrakcijom poput galerija i muzeja. Sedam je glavnih programskih ciljeva, prvi je očuvanje povijesne jezgre u baštinskom smislu, drugo je oživljavanje povijesne jezgre, njegova demografska  i socijalna obnova, treće je snaženje uloge stanovnika povijesne jezgre kroz strukture Zavoda za obnovu i GK Grad, snaženje samoga Zakona o spomeničkoj baštini koji je za Zavod za obnovu Dubrovnika imao snažniju i konkretniju ulogu, snaženje uloge Grada Dubrovnika, održanje gospodarske aktivnosti u povijesnoj jezgri, upravljanje posjetiteljima, prije svega upravljanje cijenama, održivim kapacitetom, kazao je Mario Tevšić.
-U viziji Plana upravljanja koje će GV usvojiti u ponedjeljak postoji prva rečenica koja glasi: Grad Dubrovnik štiti i upravlja Starim gradom Dubrovnikom, svjetskim dobrom pod UNESCO-om. Znamo kako to nažalost, nije točno. Grad je upravljao samim sobom od 1358. do 1992. Imali smo samo crkvu i privatne vlasnike i grad kao takav. Dobili smo samostalnu Hrvatsku i Grad Dubrovnik je prestao upravljati spomeničkom baštinom. Prikazali smo ovu malu priču sa škrinjom, ako bi Grad trebao upravljati, onda bi trebao valjda upravljati i zidinama, one su uz Stradun jedina dva obilježja povijesne jezgre, nema treće. Drago mi je da je HDZ, na čelu s ministricom kulture Ninom Obuljen i Mato Franković priznaju da Grad Dubrovnik treba upravljati i štititi povijesnu jezgru. Pred desetak godina sam rekao da će Grad biti slobodan ako bude upravljao kopnom, morem i zrakom, to jest, ako budemo u cijelosti upravljali zidinama i imali prihod od njih, ako lučka uprava ilig radski porat pripadne Gradu Dubrovniku i ako imamo žičaru koja nam pripada. Ispred naše grupacije Dubrovnik-naš grad sam napisao 47 prijedloga, od kojih su 44 usvojena i postala sastavni dio Plana, a tri nisu usvojena jer nisu bili dio Plana. To su prijedlozi da Grad kupi Daksu, ljetnikovce na Pilama i Excelsa nekretnine. Nedostaje akcijski plan, što raditi. Bez toga se neće dogoditi ništa. Što će biti i što ćemo napraviti kad pobijedimo na izborima, odmah nakon prve sjednice GV, gdje ćemo sve mjere i one koje budu predlagale ostale političke stranke stvait ćemo u posebnu točku koja će se zvati Akcijski Plan upravljanja. Moj je prijedlog da se napravi samostalni Upravni odjel za živi grad i stanovnike, da na čelu toga bude osoba koja živi u povijesnoj jezgri. Drugo, tražimo da taj živi grad ima izvore financiranja. Žao mi je što Srđ je Grad ni HDZ u vremenu kad je bilo para, na tome nisu radili i to napravili. To je da se 10% od svake karte za zidine, 100% prihoda od poreza na promet nekretnina i 100% od poreza na promet stanova koji se iznajmljuju pripada tom projektu. Budžet u normalnim godinama na toj razini je godišnje 30-ak milijuna kuna. Sljedeća stvar je snaženje Zakona za obnovu. Predlažemo da se sve mjere donose u GV.  Porat mora pripadati Gradu Dubrovniku. Treba regulirati otvaranje poslovnih prostora, apartmana, butiga prebaci iz županije u Grad Dubrovnik. Treća mjera je da Zagrebačka ulica, područje od Belvedera do Doma zdravlja  postane zona limitirana za promet zbog zaštite povijesne jezgre, kazao je kandidat za gradonačelnika ove platforme Andro Vlahušić.
-Jedno je prikupljanje novaca, a drugo obnova spomeničke baštine. Recimo, 2019. u ovu škrinju se slilo 200 milijuna kuna prihoda od zidina, a u Grad je stiglo nešto preko 90 milijuna kuna. U obnovu zidina i obnovu Grada uloženo je 2019. nekoliko milijuna. Da Zakon o obnovi nije HDZ srušio na Ustavnom sudu Zavod bi imao na raspolaganju 400 milijuna kuna u proteklih pet godina. Što se tiče gužvi u Gradu dati su detaljni prikazi, da nema tranzita kroz grad, mi imamo sreću što se ulaz u grad regulira samo preko Ilijine glavice i Sustjepana, a kroz Zagrebačku prema gradu. UNESCO je jasno rekao: osam tisuća u gradu, nosivi kapacitet je dvanaest tisuća ljudi.
Nažalost u Planu upravljanja, političke stranke se uopće ne bave Gradom, koji čini 70% prihoda, 100% reprezentacije u svijetu i 100% turističkog marketinga. Ako se ne bavite time, čime se onda bavite?  Mato Franković je dao jedan prijedlog, Đuro Capor jedanaest komentara, nemaju konkretne ideje za djelovanje, za razliku od nas. Srđ je grad ostaju dakle na jednom aktivističkom pokretu koji zna protiv čega je, a ne zna što bi konkretno napravili, kritizirao je Vlahušić.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *