Dubrovnik u pozno ljeto – 11. izdanje festivala

586

Kraj kolovoza i čitav rujan već godinama sa rezervirani za vrhunska glazbena događanja koja priređuje Dubrovački simfonijski orkestar u okviru Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto. Ove godine festival će dožvjeti svoje jedanaesto izdanje, održavati će se od 26. kolovoza do 14. rujna, a publici donosi devet koncerata u jedinstvenom ambijentu Kneževa dvora.

Festival će započeti koncertom posvećenom Johannesu Brahmsu, jednom od najvećih predstavnika romantizma, a u povodu 190 godina od njegova rođenja. Koncertom otvaranja ravnati će Valentin Egel, dirigent koji trenutno slovi za jednog od najtalentiranijih dirigenata u Europi, dok će kao solist nastupiti kineski violinist Dan Zhu. Slušat ćemo ga u jedinom Brahmsovom violinskom koncertu, veličanstvenom Koncertu u D duru, op. 77.

Brass&Percussion Septet DSO-a i violončelist Vid Veljak dubrovačkoj publici priređuju večer tanga i glazbeno putovanje od Dubrovnika do Buenos Airesa u utorak, 29. kolovoza. Aranžmane za ovu originalnu i večer potpisuje Damir Butigan.

Dubrovačkom simfonijskom orkestru i njegovom rezidencijalnom dirigentu Ivanu Hutu pridružiti će se tim vrsnih pedagoga, profesora Laus Akademije: violinist Goran Končar, violončelist David Grigorian i pijanist Bruno Vlahek te ovogodišnja dobitnica nagrade Ivo Dražinić, violinistica Naomi Konforta u izvedbama na prvom rujanskom koncertu u Dvoru, 2. rujna.

Jedno od najpoznatijih gitarskih djela ikad, a zasigurno i jedno od najljepših, Rodrigov Concierto de Aranjuez publika će moći čuti 7. rujna u izvedbi gitarista koji je dva puta nominiran za Grammyja, Maka Grgića i DSO-a pod ravnanjem uglednog mađarskog dirigenta Tibora Bogányja.

Ivan Vihor, mladi pijanist koji je pažnju šire javnosti privukao 2017. godine, osvojivši najprestižnije talijansko natjecanje Premio delle Arti, kao jedini netalijan koji je to ikada osvojio te koji je proglašen najboljim mladim glazbenikom Hrvatske, nastupiti će 8. rujna u Kneževu dvoru. Na programu njegova recitala naći će se djela Papandopula, J.-P. Rameaua, C. Debussyja, M. de Falle i G.F. Händela.

Švicarski Belper zbor i Camerata Zagreb pod ravnanjem dirigenta Mathiasa Behrendsa održati će koncert 9. rujna. Kao solistice na koncertu nastupiti će sopranistica Nikolina Pinko-Behrends i vokalistica Zrinka Posavec, a priređuju nam program popularne klasike, filmske i pop glazbe. Tako će se primjerice na programu naći glazba iz poznatih filmova, ali i svima dobro poznati hitovi današnjice.

Publika na festivalu može očekivati i jednu praizvedbu. Mladi hrvatski skladatelj Ivan Končić napisao je Gudački kvartet upravo za kvartet DSO-a kojeg čine vrsni glazbenici: violinistice Đana Kahriman i Iva Vukić, violist Šimun Končić i violončelistica Mihaela Martinović. Osim Končićeve praizvedbe, na programu će se naći kvarteti Šostakoviča i Borodina.

Jedanaesto izdanje dubrovačkog poznog ljeta zaključiti će DSO-a pod ravanjem maestra Pavla Zajceva i pijanist Andrey Gugnin, pobjednik brojnih međunarodnih natjecanja te dobitnik više nagrada poput Instrumental Award od strane BBC Music Magazine Awards-a. Na programu velikog, završnog koncerta naći će se djela Čajkovskog i Mendelssohna.
Svi koncerti započinju u 21 sat.

Jedanaesti Međunarodni festival Dubrovnik u pozno ljeto organizira Dubrovački simfonijski orkestar pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika, Turističke zajednice grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije.

Ulaznice za koncert moguće je kupiti u uredu Dubrovačkog simfonijskog orkestra (od 9 do 14 sati), u Luži, agenciji Perla Adriatica i online putem stranice ulaznice.hr. Za dodatne informacije i rezervacije ulaznica, kontakt broj je 091 613 7314.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *