EMOCIJA PREMA GRADU: Izložba ‘Dubrovački vjetrovi’ Antuna Maračića

377

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik poziva na otvorenje izložbe ‘Dubrovački vjetrovi’ Antuna Maračića koje će se održati u nedjelju 15. listopada u Galeriji Flora u 20 sati.
Izložba se može pogledati svaki dan od 16 do 21 sat u Galeriji Flora, Šetalište kralja Zvonimira 32. Izložba se realizira u suradnji sa Art radionicom Lazareti, Dubrovnik.

Predstavljeni radovi Antuna Maračića impregnirani su intenzivnom emocijom prema Gradu u kojem je živio i radio punih dvanaest godina. Kao kustos i likovni kritičar, kao borac za prostor slobode u suvremenom izrazu, Antun Maračić je glasan, nepokolebljiv, ustrajan, moderni Don Quijote. Kao umjetnik, naprotiv, tih je i nenametljiv, istražuje rubna područja između života i umjetnosti, digitalnim medijem se koristi prema potrebi, bez pretjerane želje i ambicije ulaženja u prostor medijskog eksperimentiranja, s jasnim konceptualnim nasljeđem vidljivim u ogoljavanju stvaralačkog postupka i nepostojanju suvišnog, redundantnog. Odabrane serije fotografija koje prikazuje u prostoru Galerije Otok snimane su kroz dugi period i makar imaju različitu polaznu točku, svaka na svoj način svjedoči autorovo vrijeme prisutnosti u dubrovačkom prostoru.

Antun Maračić rođen je 12. 12.1950. g. u Novoj Gradiški. Diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu (likovne umjetnosti) 1971. i slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976., u klasi profesora Šime Perića. Od 1976. do 1979. bio je suradnik Majstorske radionice Ljube Ivančića i Nikole Reisera.Od 1978. do 1980. član je radne zajednice umjetnika Podroom.Od 1981. do 2000. aktivni je suradnik Galerije proširenih medija u Zagrebu.Autor je mnogih tekstova o umjetnosti – recenzija, kritika, polemika, eseja – objavljenih u dnevnom i periodičnom tisku, u specijaliziranim revijama za kulturu i umjetnost te na radiju, a napisao je i brojne predgovore u izložbenim katalozima drugih umjetnika. Ostvario je i veći broj televizijskih priloga o suvremenim hrvatskim umjetnicima.Kustos je brojnih samostalnih i skupnih izložbi drugih umjetnika.Od 1987. do 1990. priredio je niz izložbi u Galeriji AM-M14f/1 Z, u neformalnom prostoru svojeg stana u Zagrebu.1991. kratko vrijeme radi kao voditelj Galerije SC, Zagreb.Od 1992. do 1997. voditelj je Galerije Zvonimir u Zagrebu.1995., kao autor teksta i fotografija, zajedno s povjesničakom umjetnosti Evelinom Turković, objavljuje monografsku knjigu o Ivanu Kožariću pod naslovom Atelijer Kožarić, a 2009. monografiju Igor Rončević.1996. objavljuje vlastitu knjigu fotografija i tekstova Ispražnjeni okviri – iščezli sadržaji 1991-1994., a 1998. knjigu Pavo Urban – posljednje slike.2004. objavljuje vlastitu knjigu fotografija Lokrum, a 2013. knjigu fotografija Rurbane nezgrapnosti.Od 1988. do 2000. voditelj je Galerije proširenih medija u Zagrebu; od 2000. do 2012. ravnatelj je Umjetničke galerije Dubrovnik, a od 2013. vodi Galeriju Forum u Zagrebu..Kao multimedijalni umjetnik priredio je više od 40 samostalnih i sudjelovao na stotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te izveo više vlastitih akcija i performansa.Njegovi radovi su u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Moderne galerije, Zagreb, Povijesnog muzeja, Zagreb, u grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u zbirkama Filip Trade, Zagreb, Thyssen Bornemisza Art Contemporary, Beč te Troubleyn, Antwerpen.Dobio je više nagrada za svoj rad, uz ostale i Vjesnikovu nagradu Josip Račić za 2004. godinu.Živi u Zagrebu.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *