Europska noć istraživača ponovno na Sveučilištu u Dubrovniku

193

Europska noć istraživača održat će se u petak, 30. rujna od 17 do 22 sata, u Dubrovniku, Splitu, Zadru, Rijeci i Puli. Istraživači su za sve posjetitelje pripremili bogat i zanimljiv program koji uključuje edukativne i kreativne radionice, eksperimente, predavanja, izložbe, igre i kvizove. Program na Sveučilištu u Dubrovniku (u zgradi na adresi Ćira Carića 4 ) na konferenciji za medije najavili su izv. prof. dr. sc. Marijana Pećarević, prorektorica za međunarodnu suradnju i znanost, izv. prof. dr. sc. Lucia Emanuele, pročelnica Odjela za umjetnost i restauraciju te mag. ing. el. Vicko Prkačin, doktorand i istraživač u Laboratoriju za inteligentne autonomne sustave (LARIAT).

U programu Noći istraživača 2022. na Sveučilištu u Dubrovniku uključeni su nastavnici i znanstvenici s četiri sveučilišne sastavnice: Odjela za primijenjenu ekologiju, Odjela za umjetnost i restauraciju, Pomorskog odjela te Laboratorija za inteligentne autonomne sustave (LARIAT). Oni će tijekom cijele godine provoditi brojne aktivnosti u osnovnim i srednjim školama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kako bi što uspješnije promovirali znanost i istraživanja na jednostavan, zabavan i inovativan način. Cilj je ujedno potaknuli angažiranje mladih u sprječavanju i rješavanju problema s kojima se susreću obalni gradovi Hrvatske. 

Riječ je o inicijativi koja se već godinama uspješno provodi u cijeloj Europi, a u Hrvatsku se ove godine vraća prvi put nakon 2019. godine. Tematski je posvećena važnosti mora i ulozi znanosti u njegovom očuvanju i održivom korištenju. Uz pet gradova u Hrvatskoj događanje će se održati i u brojnim drugim europskim gradovima. Tom prilikom će šira javnost, a osobito mladi ljudi, imati priliku pobliže se upoznati s različitim znanstveno-istraživačkim aktivnostima kroz zanimljive interaktivne sadržaje. 

Organizacija Europske noći istraživača glavna je aktivnost projekta Blue-connect, punog naziva ”Reconnect science with the blue society”, koji je jedan od 48 projekata odobrenih za financiranje u okviru programa Horizon Europe. Projekt okuplja partnere iz obalnih gradova Hrvatske i bavi se istraživanjem prirodnih, biomedicinskih, ekoloških, društvenih i ekonomskih aspekata mora. 

Glavni cilj je povezivanje znanosti s društvom kroz približavanje istraživanja i istraživača javnosti i jačanje znanstvenog i istraživačkog obrazovanja. Projekt se provodi uz koordinaciju Sveučilišta u Splitu te partnere Sveučilište u Rijeci, Step-RI, Sveučilište u Puli Juraj Dobrila, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Dubrovniku, Medils, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša te Institut za oceanografiju i ribarstvo.

 

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *