Europski zastupnik Ivan Jakovčić: Trebamo zajednički Jadranski centar za prirodne nesreće

181

Zastupnik Ivan Jakovčić na plenarnoj sjednici  pozvao je Europsku komisiju da žurno odobri financijsku pomoć građanima čija je imovina stradala u velikim požarima proteklog ljeta te se zauzeo za osnivanje Jadranskog centra za prevenciju i ublažavanje šteta od prirodnih nesreća.

 

Požari ogromnih razmjera koji su proteklog ljeta poharali obale Sredozemlja i Jadranskog mora zadnje su upozorenje da žurno moramo uspostaviti zajednički Centar za prevenciju i ublažavanje šteta od prirodnih nesreća za područje uz Jadransko i Jonsko more, istaknuo je zastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

„Mediteran je proteklog ljeta ponovo gorio. U Hrvatskoj najteže je bilo u Dalmaciji. Požare ne možemo predvidjeti, teško ih je kontrolirati ali ipak se moramo zapitati jesmo li dovoljno napravili kako bismo smanjili mogućnost izbijanja požara”, rekao je Jakovčić.

Tragedije koje su se dogodile na čitavom prostoru Mediterana nevjerojatno su velike te stoga Unija mora djelovati brzo i učinkovito kako bi pomogla svojim građanima, upozorava Jakovčić.

„Trebamo više solidarnosti u Europi, a zajednički Fond solidarnosti trebamo koristiti na elastičniji način kako bismo što brže i na što primjereniji pomogli ljudima kojima su požari nanijele ogromnu štetu”, kaže Jakovčić. „Podsjećam Europsku komisiju da sam, u pismenim obraćanjima, upozoravao na nužnost uspostavljanja zajedničkog Centra za prevenciju katastrofa za cijelo područje uz Jadransko more. Razlozi za osnivanje takvog Centra precizno su objašnjeni u rezoluciji o strategiji razvoja Jadransko-jonske makroregije koju sam, kao glavni izvjestitelj, pripremio. Pozivam Komisiju da žurno odobri financijsku pomoć građanima čija je imovina stradala u požarima”, zaključio je Jakovčić.

Video možete pogledati na ovom linku: https://youtu.be/vCXT01vcgCk

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *