(FOTO) Dvostruka obljetnica Društva turističkih vodiča Dubrovnik

1054

Društvo turističkih vodiča Dubrovnik, svečanom je skupštinom na Sveučilištu u Dubrovniku obilježilo 40 godina od osnivanja i 80 godina od organiziranog vođenja turista po Gradu i okolici.

Predsjednik Društva turističkih vodiča Dubrovnik Marko Sjekavica, rekao je kako se  radi o jednoj respektabilnoj brojci ističući kako su se okolnosti u kojoj vodička struka radi ipak promijenile, ali su oni ostali na nivou onoga što se u turizmu i Gradu događa.

– Naravno da je vođenje postojalo i prije samog Društva vodiča, ali smo ponosni što danas slavimo 40 godina i da smo u ovom razdoblju postigli neke pomake kao u smislu novoga Zakona o turizmu, ali i u smislu osnivanja turističke inspekcije koja bi aktivinije trebala početi djelovati početkom ove sezone te time spriječila rad ilegalnih vodiča – rekao je Sjekavica.

Osvrnuo se na prošlu godinu kada su aktualni problem bili ‘ilegalni’ vodiči koji se ‘ubacaju’ i remete struku.

– Treba vidjeti što donosi nova turistička sezona. U Zakonu su predviđene nove turističke inspekcije i mislim da je to dobar korak naprijed. Bitno je da zakoni i propisi ne ostanu mrtvo slovo na papiru tako da se nadamo da će ta inspekcija zaustavljati vodiče koji vode bez licence. Mi kao Društvo vodiča smo itekako spremni sudjelovati, jer mi smo ti koji smo stalno na terenu i koji vidimo kad se događaju ilegalna vođenja – naglasio je Sjekavica.

Što se tiče stanja u turizmu u Gradu i nekih drugih problema koji su mnogo širi od vodičke struke, Sjekavica ističe dobru suradnju s Gradom općenito, ali i u sklopu novog projekta.

– Ostvarili smo dijalog s Gradom u sklopu upravljanja spomeničkom jezgrom, ali isto u sklopu novog projekta Respect the city. Mislim da će vodička struka naći svoje mejsto i da ćemo imati prilike reći ono što mislimo. Želimo da Grad bude jedno ugodno mjesto prvenstveno za građane, ali isto tako i za turiste koji ga posjećuju. 

Predsjednik Društva turističkih vodiča u Dubrovniku ponosan je na širok spektar članova različitih struka koji se bave ovim zanimanjem.

– Najviše ljudi dolazi s područja turizma, ali i drugih područja poput umjetnosti, arheologije i slično. To je naše bogatstvo. Mislim da glavni cilj mora ostati ulaganje u kvalitetu vođenja, zato i organiziramo radionice, seminare, terensku nastavu za naše članove. Bitno je i djelovanje u ispitnim komisijama za vodičke ispite. Mislim da se taj kurikulum za ‘postajanjem vodičem’ treba unaprijediti, da se program treba proširiti. Kolege i kolegice mogu jako puno od nas naučiti i prije nego uđu u struku, a razmišljamo i o uvođenju pripravništva tako da bi novi članovi prije položenog ispita mogli koristiti usluge vodiča u smislu širenja znanja – rekao je.

Narednih dana u sklopu proslave obljetnice osnutka, Društvo turističkih vodiča pripremilo je široki program.

– Pokazat ćmo film o problemima turizma u Veneciji, Barceloni i Dubrovniku nakon čega slijedi panel rasprava. Organizirat ćemo i druga preddvanja koja se odnese na baštinu i povijesni identitet Grada te povijest židovstva u Dubrovniku. Uz predavanja, muziku i filmove na jedna dostojan način pokušat ćemo organizirati ovu jednu ipak respektabilnu obljetnicu – zaključio je Marko Sjekavica.

Na Svečanoj skupštini osim vodiča, prisustvovali su i gradonačelnik Mato Franković sa zamjenicom Jelkom Tepšić, zamjenica župana Žaklina Marević, predsjednica Županijske gospodarske komore Terezina Orlić, direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić kao i zamjenik direktorice TZ-a Grada Dubrovnika i predsjednica Ceha turističkih vodiča Marina Franić.

Svi su zaželjeli Društvu turističkih vodiča Dubrovnik još mnogo ovakvih obljetnica.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *