(FOTO) Europski dan jezika na Stradunu: Mladi Dubrovčani ukazali na važnost učenja stranih jezika

370

Europski dom Dubrovnik, četvrti put zaredom, organizirao je obilježavanje Europskog dana jezika zabavno-edukativnim dvosatnim programom koji se ove godine održao ispred crkve svetoga Vlaha, uz potporu Turističke zajednice grada Dubrovnika.

 

Za sudjelovanje su se prijavili učenici osnovnih škola Ivana Gundulića, Lapad i Marina Držića, učenici Gimnazije Dubrovnik, Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića, Umjetničke škole Luke Sorkočevića i Turističke i ugostiteljske škole, studenti RIT Croatia, predstavnici albanskog, mađarskog i talijanskog konzulata, članice i članovi Hrvatsko-ruskog društva „Umjetnost bez granica“, Dubrovačkog kluba stranaca i Europskog doma Dubrovnik. Na početku programa, kojeg su vodili Lorita Vierda i Mark Thomas, izvođače i publiku pozdravila je Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika Dubrovnika. Tijekom programa, na štandu ispred Sponze zainteresirani su mogli kupiti rabljene knjige na stranim jezicima i dobiti besplatne publikacije o Europskoj uniji i državama čiji konzulati sudjeluju u programu.

 

Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika, pohvalila je manifestaciju.

– Kako stara latinska izreka kaže ‘što više jezika znaš toliko više i vrijediš’. Na ovaj način zapravo možemo demonstrirati koliko su naši mladi i djeca, skupa s roditeljima svjesni važnosti jezika. Inače nas kao Hrvate prati to kako dobro baratamo stranim jezicima, a ovim događajem se potiče i njihovo učenje čime se otvaraju novi vidici, što je neprocjenjivo – istaknula je Tepšić.

 

– Ovo je četvrti put da na istome mjestu organiziramo Europski dan jezika. Radimo to na otvorenom jer prvenstveno želimo pokazati stranim posjetiteljima kako naša dubrovačka djeca i mladi uspješno vladaju stranim jezicima. Prijavljen je rekordan broj sudionika, preko 170. Vjerujem daće ih biti još jer tijekom programa i turisti mogu sudjelovati – kazala je jedna od organizatorica programa Andrijana Kremenjaš Daničić, dodavši kako i ove godine nastoje prodati rabljene knjige na stranim jezicima ‘jer tko čita sigurno da će kroz to čitanje još bolje naučiti strani jezik’. 

 

Zrinka Friganović Sain, profesorica na američkom koledžu RIT Croatia, ovdje je došla sa svojim studentima koji uče strane jezike.

– Naš koledž nudi pet različitih jezika, svake godine nastojimo sudjelovati na ovom događaju jer nam je interesantno, a  time i ukazujemo ljudima kako su velike potrebe za učenje stranih jezika. U principu, studenti koji izaberu za jedno od osnovnih usmjerenja turizam ili ugostiteljstvo su svjesni upotrebe i značaja stranih jezika – rekla je Friganović Sain.

 

Podsjetimo, Vijeće Europe pokrenulo je obilježavanje Europskog dana jezikâ 2001. godine s ciljem poticanja višejezičnosti i višekulturalnosti u Europi. Kroz različita događanja u svim europskim državama građanima se želi skrenuti pozornost na važnost učenja stranih jezika, u svakoj životnoj dobi, kroz formalno i neformalno obrazovanje, a u svrhu što boljeg međukulturnog razumijevanja.

Komentari
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *