(FOTO) Na svečanoj sjednici Grada Dubrovnika uručene nagrade ovogodišnjim laureatima

710

Povodom obilježavanja Feste svetog Vlaha i Dana Grada Dubrovnika u kazalištu Marina Držića održala se Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika prilikom koje su se proglasili i dobitnici nagrada Grada Dubrovnika.

Sjednici su prisustvovali brojni ugledni uzvanici, između ostalih, ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković, državni tajnici, dubrovački biskup Mate Uzinić, rektora crkve. Sv. Vlaha don Toma Lučić, rektora Katedrale don Stanko Lasić, europarlamentarka Dubravka Šuica, saborski zastupnici, rektor Sveučilišta u Dubrovniku Nikša Burum, festanjuli i laureati, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i drugi.

Na samom početku predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica istaknuo je kako ‘narod koji zaboravlja svoju prošlost nema budućnost’, zahvalivši se svim poginulim i živim braniteljima koji su obranili slobodu, ali i prvom hrvatskom predsjedniku Franju Tuđmanu.

– Dok smo jasno okrenuti prema izgradnji boljeg društva, iz slavne Dubrovačke Republike baštinimo sklad, mjeru, odgovornost, zaštitu javnog interesa i skromnost. Upravo na ovim postulatima krenuli smo nakon preuzimanja odogovrnosti. U ovom kratkom razdoblju riješili smo nekoliko važnih višegodišnjih gradskih problema.

Istaknuo je da u dosadašnjem Gradskom vijeću vlada transparentsnost, međusobna suradnja i uvažavanje, kazavši kako su obećali česte sjednice Gradskog vijeća kako bi javnost mogla pratiti njihov rad. Razmotrili su i usvojili 237 točaka Dnevnog reda u osam održanih sjednica.

– Nitko bilo našeg Grada ne osjeća bolje od nas, podupiremo razvoj Sveučilišta u Dubrovnika, Grad Dubrovnik je mjesto gdje se svi njegovi stanovnici osjećaju ugodno bez obzira na različitosti. Posebno pažnju trebamo posvetiti onim najugroženijim skupinama, briga za osobe s posebnim potrebama, za starije i nemoćne naša je trajna obaveza – kazao je Potrebica istaknuvši posebni program socijalnih mjera Grada u iznosu od 24 milijuna kuna. 

Zahvalio se na pomoći hrvatskoj Vladi, svima koji su uputili čestitku za Festu sv. Vlaha i dan Grada.

– Neka blagoslov sv, Vlaha siđe na sve nas, naš Grad i domovinu Hrvatsku. Živio sveti Vlaho – naglasio je Potrebica.

Upravljati gradom svetoga Vlaha, gradom Slobode, začetnikom mnogih civilizacijskih dosega, vječnom inspiracijom svojim građanima i putnicima namjernicima, upravljati gradom toliko puta opjevane prirodne i graditeljske ljepote, prije svega neopisiva je čast. Ono je i zalog da ćemo se uvijek s dubokim poštovanjem odnositi prema naslijeđu koje nam je ostavljeno na gospodarenje i čuvanje. Prema svemu onome što baštinimo dužni smo se odnositi s posebnom pažnjom, zadaća nam je naslijeđeno oplemeniti i ostaviti budućim generacijama koje će poslije nas dobiti priliku predano služiti svojim sugrađanima i stvarati transparentno, pošteno i otvoreno društvo s jednakim prilikama za sve – rekao je u svom govoru gradonačelnik Mato Franković.

Istaknuo je kako je turizam je do sada bio nešto što nam se događalo. 

– Da, naš Grad je Grad s pet zvjezdica, bili smo i dobri domaćini, ali smo stajali po strani i gledali kako se pretvaramo u žrtve vlastitog uspjeha. Takva pozicija dovodila je do sve glasnijeg negodovanja naših građana, umanjenog doživljaja kod samih turista, a nezadovoljstvo je počelo odjekivati i u svijetu. Dubrovnik nikada nije zaslužio naći se na listama odredišta koje treba izbjegavati, a snažan zaokret od nekontroliranog i galopirajućeg prema stvaranju destinacije održivog turizma bio je prijeko potreban. Imamo hrabrosti i znanja ustrajati ka tom cilju. Želimo red na javnim površinama, a ne da se Dubrovčani tiskaju među stolovima i bancima pretrpanim ulicama. Našim posjetiteljima dužni smo priskrbiti najveću moguću razinu usluge, a našim građanima omogućiti maksimalnu kvalitetu života, čak i u vremenima visoke koncentracije turističkih dolazaka. Prije svega dugujemo to našim precima koji su grad i opće dobro stavljali ispred parcijalnih interesa pojedinaca i uskih društvenih skupina, svim onim Dubrovkinjama i Dubrovčanima koji su Stradunom išli prije nas. Onima koji su bili hrabri i posvećeni Gradu prije 27 godina ili su kroz minula stoljeća znali odgovoriti svim nedaćama svoga vremena. 

Zaokret  u upravljanju zajedničkom imovinom vidljiv je i drugdje spomenuvši kako su spriječili rasprodaju Luke Dubrovnik, sredstva od ulaznica za zidine u većem postotku idu u proračun nego prije, priveli su kraju pregovore s vlasnicima žičare izborivši dugo obećavanu koncesijsku naknadu, omogućeno je i ponovno humanitarno djelovanje Zaklade Blaga djela.

– Osobita mi je čast što je Gradsko vijeće Grada Dubrovnika upravo na početku mog mandata donjelo odluku o dodjeli nagrade za životno djelo padru Petru Perici, svećeniku, pjesniku, domoljubu i mučeniku. Izgovarajući njegovo ime prisjećam se i svih ostalih nevinih žrtava Dakse među kojim je bio i gradonačelnik Dubrovnika, gospar Niko Koprivica – rekao je Franković.

U njegovu čast gradonačelnik Franković je citirao posljednju kiticu pjesme „Zdravo Djevo“.

Župan Nikola Dobroslavić kazao je kako se Grad uspješno stvarao, ali i branio, posljednji put tijekom Domovinskog rata te da Dubrovnik i dalje ‘moramo štititi i braniti, ponekad i od nas samih’.

Ministar Oleg Butković naglasio je kako se rijetko koji grad u svijetu može pohvaliti poviješću i posebnošću kao što je to Dubrovnik istaknuvši i kako je potrebno jug Hrvatske kvalitetnije spojiti s ostatkom.

– Zato budimo ponosni i sretni što je Dubrovnik u Hrvatskoj. Čestitam gradonačelniku na svim dosezima i dobroj suradnji s Vladom koja se očituje u cijelom nizu projekata kao što je Pelješki most. Očekujemo rješenje Komisije i početak gradnje najvažnijeg infrastrukturnog projekta u RH. Uspješno se provodi projekt Zračne luke Dubrovnik koji je primjer kako uspješno povući sredstva – rekao je Butković.

Potom su dodijeljene nagrade Grada Dubrovnika.

Mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović dobila je Nagradu Grada na području glazbene umjetnosti. 
Ljekarni Čebulc dodijeljena je Nagrada Grada za izniman doprinos u promicanju ljekarničke djelatnosti i zdravstvene kulture Dubrovnika. 
Udruzi Slijepih i slabovidnih osoba Dubrovnik uručena je Nagrada Grada za dostignuća u zaštiti prava slijepih osoba. 
Dominikanac i profesor Stjepan Krasić dobio je Nagradu Grada za životno djelo.
Nagrada za promicanje slobode i ljudskog dostojanstva posmrtno je dodijeljena nekadašnjem poglavaru isusovačke zajednice padre Petru Perici, a preuzeo ju je provincijal Hrvatske isusovačke provincije Dalibor Renić.
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *